Šesť súčasných staníc bikesharingu zväčšia, pribudnú aj nové cyklostojany na viacerých miestach


Foto: Šesť súčasných staníc bikesharingu zväčšia, pribudnú aj nové cyklostojany na viacerých miestach Foto: ilustračné

Mesto Žilina plánuje rozširovať populárny systém zdieľaných bicyklov v Žiline, ktorý dnes zahŕňa 20 staníc a 120 zariadení. O zámere budú rozhodovať poslanci počas aktuálne prebiehajúceho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Bez ohľadu na to, či poslanci zámer odobria, ale mesto rozšíri niekoľko súčasných staníc a mimo systém zdieľaných bicyklov pridá aj klasické cyklostojany.

Konkrétne pôjde o šesť staníc BIKEKIA, na ktorých pribudnú doky - Námestie A. Hlinku (5 nových dokov), Vodné dielo (3 nové doky), Žilpo (5 nových dokov), COOP Polomská (5 nových dokov), Národná banka Slovenska (4 nové doky) a Mestský úrad (5 nových dokov). Väčšina z rozširovaných staníc patrí k miestam s najčastejšími výpožičkami a vráteniami bicyklov.

Pri OC Dubeň budú stanicu chrániť stĺpiky

Stanicu pri OC Dubeň vybavia piatimi betónovými stĺpikmi, ktoré budú chrániť miesto pred nárazmi vozidiel. Okrem toho pribudne 22 cyklostojanov v U tvare, ďalších 22 upevnia a 49 reinštalujú alebo premiestnia zo súčasných lokalít na iné miesta.  

„V rámci ukončeného procesu verejného obstarávania realizujeme rozšírenie vybraných existujúcich staníc BikeKIA. To znamená, že niektoré stanice sa zväčšia, zvýši sa kapacita stojanov. Zároveň v tej istej zákazke chceme reinštalovať klasické cyklostojany, ktoré máme v meste rozmiestnené, pribudne aj zopár nových miest. Tie však nesúvisia so stanicami BikeKIA,“ spresnil hovorca mesta Žilina Vladimír Miškovčík. 


Podľa prílohy k projektovej dokumentácii súťaže pribudnú nové cyklostojany pre odloženie vlastného bicykla na ulici Borová, na Hornom Vale, pri poliklinike Krankas na Bratislavskej, na ulici Vysokoškolákov pri plavárni, Na závaží pri Spojenej škole kráľovnej pokoja.

Na stojany sa cyklisti môžu tešiť aj pri lekárni na Dobšinského, pri potravinách na Slovanskej ceste, pri potravinách na Nitrianskej, na Hájiku, pri ZŠ Lichardova a ZŠ Javorku a pri podniku SPP na ulici Sládkovičova. 

K tomuto doplneniu a rozšíreniu cyklistickej infraštruktúry by mohli pribudnúť ďalšie stanice bikesharingu. „Okrem toho pracujeme na doplnení systému BikeKIA o ďalšie stanice, a to v zmysle predkladaného zámeru na najbližšie mestské zastupiteľstvo. Ide o materiál Zámer mesta Žilina rozšíriť bikesharingový systém BikeKIA v meste Žilina,“ dodal hovorca mesta.

Okrem toho pripravuje mesto aj pokračovanie cyklochodníka H2 cez sídlisko Solinky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu