Rozpočet Žilinského samosprávneho kraja presiahne v roku 2020 objem štvrť miliardy eur


Foto: Rozpočet Žilinského samosprávneho kraja presiahne v roku 2020 objem štvrť miliardy eur Foto: Žilinský samosprávny kraj

Na poslednom tohtoročnom zastupiteľstve schválili poslanci aj rozpočet na budúci rok, ktorý predpokladá vyrovnané hospodárenie s celkovými príjmami aj výdavkami na úrovni 255 618 957 eur. Predpokladané príjmy sú síce oproti súčasnému roku vyššie o viac ako pätinu, no výrazný podiel na nich má zapojenie prostriedkov z úverov a rezervného fondu. B

ežné výdavky najviac narastú na úsekoch sociálneho zabezpečenia, vzdelávania, dopravy a kultúry. Na rozpočet vplývali najmä legislatívne zmeny, ktoré vstúpia do platnosti v nasledujúcom roku, návrh sa opiera o prognózu daňových a odvodových príjmov, ktorá počíta s legislatívnymi zmenami od 1. januára 2020. Práve legislatívne zmeny patria medzi riziká schváleného rozpočtu:

„Medzi najvýznamnejšie riziká rozpočtu ŽSK na roky 2020 – 2022 patria najmä významné zmeny vo vývoji makroekonomických ukazovateľov, nenaplnenie prognózovaných daňových príjmov (DPFO), neočakávané legislatívne zmeny zákonov, ktoré vstupujú do platnosti v priebehu rozpočtového roka, kedy výdavky rozpočtu nemusia byť kryté rozpočtovými príjmami, nenaplnenie nedaňových príjmov rozpočtu, neočakávané zvýšenie výdavkov na pokrytie straty poskytovateľov výkonov vo verejnom záujme v prímestskej autobusovej doprave, pokles žiakov na stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja s dopadom na pokles príjmov z normatívov, ale aj mimoriadne škody na majetku kraja nekryté rezervami v rozpočte.“ 

Legislatívne zmeny zaťažujú rozpočty, peniaze následne chýbajú v iných oblastiach

Najvýraznejšie zaťaží rozpočet navýšenie nezdaniteľnej časti základu dane, ktorý sa vypočítava ako násobok životného minima. Práve tento násobok odchádzajúca vláda zvýšili, pre samosprávny, ktorých príjmy sú z veľkej časti získavané z vybraných daní, to znamená miliónové výpadky:

„Zmeny v legislatíve majú vplyv na ekonomickú kondíciu župy, ale aj miest a obcí. Jediný poslanecký návrh poslancov Národnej rady SR, výsledkom ktorého je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane daňovníkov, bude pre nás znamenať výpadok vo výške 5,6 milióna eur na podielových daniach. Navyše musíme čeliť zvýšeným nárokom v oblasti osobných nákladov. Máme zodpovednosť za takmer 10-tisíc zamestnancov v 113-tich organizáciách. Viac ako polovica z podielových daní ide iba na povinné zvyšovanie osobných nákladov,“ doplnila županka Erika Jurinová. 

O schválení plánovaného rozpočtu rozhodli v pondelok poslanci Žilinského samosprávneho kraja. Zdroj: ŽSK

Aj ona sa pripája k apelu na vládu, ktorá by podľa nej mala riešiť aj zmenu spôsobu financovania samospráv a nielen im navyšovať náklady, kompetencie a znižovať príjem.


Žilinská župa prostredníctvom organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti poskytuje denne služby v sociálnej oblasti, v zdravotníctve, v oblasti stredného školstva a kultúry, zabezpečuje správu a údržbu ciest a dopravnú obslužnosť pre občanov kraja. Od štátu zdedila cesty, školy, nemocnice, niektoré v lepšej, iné v horšej technickej kondícií. 

„Mnohé z nich pred sebou  tlačia modernizačný dlh. My sa ich snažíme v rámci našich možností nielen opravovať, ale aj zveľaďovať, Aj napriek problémom zo strany legislatívy sa nám pre nasledujúci rok podarilo v rozpočte vyhradiť viac ako 44 miliónov eur na kapitálové výdavky,“ dodala županka.   

Investície do ciest, mostov aj nemocníc

Výdavky v doprave znamenajú pre obyvateľov opravy ciest a mostov, zakúpia sa aj nové sypače pre potreby Správy ciest ŽSK. Konkrétne počíta rozpočet s rozsiahlou rekonštrukciou mosta v Podbieli, v Ploštíne, či v Martine, opraví sa priepust v úseku Breza – Zákamenné, spevnia a zmodernizujú sa cesty medzi obcami Klubina – Stará Bystrica, Nová Hrboltová, či Huty.

Takmer štyri milióny eur pôjdu na rozvoj škôl a školských zariadení. Najväčšia investičná akcia je pripravená v Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši. Naplánované sú tiež opravy internátov na Strednej zdravotníckej škole v Žiline ako i na Spojenej škole v Tvrdošíne.   

Rekonštruovať sa budú aj kultúrne inštitúcie a zariadenia sociálnych služieb. Veľká časť rozpočtu pôjde aj do župných nemocníc, kde pokračujú rekonštrukcie spustené tento rok – modernizácia gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v Trstenej, výstavba urgentného príjmu v Liptovskom Mikuláši, či rekonštrukcia hygienických zariadení pre Dolnooravskú nemocnicu v Dolnom Kubíne. Z rozpočtu sa vybudujú aj nové parkovacie miesta pred Oravskou poliklinikou v Námestove.  

Ďalších 400-tisíc eur je rozpočtovaných na zabezpečenie projektových zámerov v oblasti cyklodopravy a cykloturistiky na Vážsku cyklodopravnú trasu a Kysuckú cyklotrasu. Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja rokovalo naposledy v tomto roku. Najbližšie poslanci zasadnú do svojich lavíc v pondelok 27. januára 2020.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj