Martinská polícia vyšetruje podvodné čerpanie financií na likvidáciu neexistujúcich skládok odpadu


Foto: Martinská polícia vyšetruje podvodné čerpanie financií na likvidáciu neexistujúcich skládok odpadu Foto: ilustračné

Martinský vyšetrovateľ obvinil štyri osoby zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a prečinu subvenčného podvodu Machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Medzi obvinenými sú traja starostovia obcí v martinskom okrese a jeden 47-ročný Martinčan, ktorý mal pôsobiť ako sprostredkovateľ.

„Podstata obvinenia u všetkých troch starostov spočíva v tom, že mali koncom roku 2016 a 2017 požiadať Environmentálny fond o poskytnutie dotácií na sanáciu skládok s nezákonne umiestneným odpadom v ich obciach. Súčasťou žiadosti o dotáciu mala byť okrem relevantnej štúdie o existencii skládok aj výber dodávateľa realizácie projektu, ktorý boli povinní zabezpečiť v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní,“ informovala Jana Balogová, hovorkyňa KR PZ v Žiline.

Obvinení mali k žiadosti predložiť falošné doklady o existencii skládky odpadu a jeho likvidácii, napriek tomu že mali vedomosť, že takýto odpad sa v ich obciach nevytvorí, resp. nenachádza.

„Podľa zistených informácií obvinení starostovia vybrali spoločnosti, ktoré vo všetkých troch prípadoch zastupoval 47-ročný Martinčan. Z environmentálneho fondu bolo vyplatených 45.940,- eur, ďalej 47.251, eur a 66.319,- eur,“ spresnila Balogová.

V prípade naďalej pokračuje vyšetrovanie vykonávaním procesných úkonov. Všetci obvinení sú stíhaní na slobode.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina