Expozícia drotárstva na Budatínskom hrade je obohatená o nové exponáty


Foto: Expozícia drotárstva na Budatínskom hrade je obohatená o nové exponáty

Celkový kolorit Budatínskeho hradu v súčasnosti dotvára aj zrekonštruovaná hospodárska budova, ktorú odovzdal Žilinský samosprávny kraj do správy Považského múzea v Žiline v októbri 2018. Cieľom rekonštrukcie bolo vytvoriť samostatný a dôstojný priestor pre prezentáciu drotárskeho remesla, na ktoré sa múzeum špecializuje od svojho vzniku a jeho súčasťou bola vždy aj expozícia drotárstva.

Tzv. drotársky pavilón sa už v prvých mesiacoch stal miestom pre realizáciu krátkodobých výstav a na začiatku júla 2019 tu múzeum otvorilo stálu drotársku expozíciu. Vznikla tak prvotná verzia novej prezentácie, nie však konečná. Súčasná expozícia bola do pavilónu presťahovaná z Budatínskeho hradu, kde mala svoje miesto niekoľko rokov. Dostala však nový vzhľad a bola prispôsobená netradičnému priestoru.

„Z dôvodu finančnej náročnosti nebolo možné zrealizovať novú expozíciu podľa pôvodných plánov a múzeum sa ju rozhodlo budovať na etapy. V súčasnosti prebieha snaha dať jej najmä interaktívnu a modernú podobu, aby podliehala dnešným trendom v múzejníctve.“ uviedla etnologička drotárstva Katarína Kendrová.

Expozícia by mala byť úplne dokončená a verejnosti sprístupnená v roku 2021. Tá terajšia predstavuje drotárstvo po stránke historickej, umeleckej a od októbra tohto roku aj etnografickej. 


Zdroj: PMZA

Vďaka projektu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia boli do pavilónu zakúpené flexibilné figuríny, zhotovený dobový odev a repliky vzácnych exponátov – súčasti výstroja drotárov.

„Tradičné oblečenie drotárov zhotovil Juraj Jakubík z Hvozdnice pri Bytči. V priebehu niekoľkých mesiacov rekonštrukciou vyrobil kompletný chlapčenský odev (odev drotárskeho učňa džarka) z obce Kolárovice a dva mužské charakteristické pre Štiavnik a Veľké Rovné. Súčasťou projektu bola aj výroba replík vzácnych exponátov – koženej kapsy na nosenie základných nástrojov či dokladov a koženého remeňa s náboženskými symbolmi na hotové výrobky. Obidva predmety patrili k typickým črtám drotárov a zhotovil ich rodák zo Žiliny, Tibor Mahút.“ doplnila autorka Katarína Kendrová. 

Figuríny sú v expozícii štylizované tak, aby návštevníkom priblížili jednu zo špecifických zvykoslovných činností drotárov, najmä z obce Kolárovice, vianočné obchôdzky s betlehemom. Ich inštaláciou verejnosť získa ucelený obraz o charakteristickom a nezameniteľnom výzore drotárov. Zhotovené exponáty orientáciou na samotného nositeľa remesla vhodne dopĺňajú, rozširujú a najmä prehlbujú poznatky približujúce dejiny remesla.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu