Koncom novembra začne predaj suvenírov s nulovou hodnotou na tému Národný park Malá Fatra


Foto: Koncom novembra začne predaj suvenírov s nulovou hodnotou na tému Národný park Malá Fatra Foto: tic-terchova.sk

V poslednú novembrovú sobotu začne v Turistickom centre na ulici Sv. Martina v Terchovej predaj suveníru s nulovou hodnotou a motívom Národného parku Malá Fatra.

Cieľom suvenírov, ktoré vychádzajú na počesť významných miest alebo výročí, je podpora a propagácia turizmu a zároveň zvyšovanie povedomia verejnosti v rámci jednotlivých krajín Európy o najzaujímavejšie kultúrne pamiatky, turistické lokality, podujatia či známe osobnosti.

Predajom si dokážu turistické miesta zarobiť dodatočné financie na zveľaďovanie a podporu zachovania kultúrneho dedičstva. Predaj 0 € suveníru s témou Národný park Malá Fatra začne 30. novembra 2019 v sobotu o 8. hodine. Cena za kus predstavuje 3 euro, náklad je 10-tisíc kusov.

Suveníry sa budú predávať od čísla 101, pričom až do čísla 1101 budú limitované v počte piatich kusov na osobu. Autorom motívu je akademický maliar Stanislav Lajda.

V júni 2018 začal predaj suveníru v rovnakom náklade aj pre Oravský hrad a predával sa nedávno aj pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Zaujímavosťou je, že suveníry sú vyrobené zo 100 % bavlneného papiera používaného pri výrobe skutočných euro bankoviek a obsahujú aj niektoré ochranné prvky ako pravé euro bankovky.  


Popis suveníru Národný park Malá Fatra 

Po suveníre s nulovou hodnotou, ktorý sa viaže k jednému z najkrajších regiónov Slovenska – okoliu Terchovej, s námetom legendárneho národného hrdinu Juraja Jánošíka vychádza z rúk Akad. mal. Stanislava Lajdu ďalšia s námetom prírodných krás a turistických atrakcií. Terchová, Vrátna a vôbec celá prírodná rezervácia Malá Fatra sú ich klenotnicou a tým i neodolateľným lákadlom. Bolo ťažké vybrať námety na tak malý priestor, ktorý suvenír umožňuje. Napriek tomu sa podarilo skĺbiť niekoľko najatraktívnejších z nich.

Začnime s unikátnymi skalnými útvarmi v oblasti Tiesňav, ktoré vyčarovala príroda a ktoré pre svoj typický tvar dostali priliehavé názvy Mních, Ťava a Skalné mesto. V pravej časti ilustrácie autor zobrazil rebríky nad vodopádmi Dierového potoka, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou Dolných, Nových i Horných Dier. V ľavej časti zakomponoval Symbolický cintorín vo Vrátnej, ktorý je pripomienkou obetí, ktoré si vyžiadala nádherná, ale často i krutá príroda.

Nad všetkým dominuje silueta Veľkého a Malého Rozsutca, monumentálnych kamenných brál, ktoré patria k jedným z najkrajších na Slovensku. Oba vrcholy sú doplnené údajmi o ich nadmorskej výške. Na lúkach pod ich zalesnenou časťou môžeme vidieť úzke políčka so stohmi sena, ktoré vyjadrujú, že čarovná krajina bola i živiteľkou miestneho pracovitého a skromného ľudu. Kresba ceruzou je citlivo doplnená aj o zástupcu miestnej flóry Horcokvet Clusiov /Ciminalis clusii/, ktorého fialovomodrá farba žiari na kamenných vápencových útesoch.

V oblakoch sa vznáša párik majestátneho Orla skalného /Aquila chrysaetos/, ktorý je charakteristickým predstaviteľom nielen bohatej fauny, ale aj symbolickým živočíchom našich kultúrnych a politických dejín. Veríme, že nový suvenír bude nielen žiadaným zberateľským artefaktom, atypickým pamätným predmetom, ale bude aj reklamou a výzvou pre ľudí, ktorí túto krásnu časť Slovenska ešte nepoznajú.  

Zdroj: tic-terchova.sk / uteczmesta.eu


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: tic-terchova.sk