Sanácia rizikového vnútorného brala na Oravskom hrade už začala, skončiť by mala ešte tento rok


Foto: Sanácia rizikového vnútorného brala na Oravskom hrade už začala, skončiť by mala ešte tento rok
Galéria: 3 fotky
Foto: Žilinský samosprávny kraj

Žilinská župa pristúpila k sanácii rizikových brál pod Oravským hradom. Prvé práce začali v októbri a kraj budú stáť viac ako 260-tisíc eur. Pod Citadelou Oravského hradu zavládol pracovný ruch. V týchto dňoch sa realizuje injektáž a vŕtanie zemných klincov. Pevné ochranné oceľové siete sú už takmer ukotvené po celej šírke brala, následne sa budú zošívať a spájať. 

„Sanácia vnútorného hradného brala je veľmi potrebná. Chceme to urobiť komplexne, aby sa Oravský hrad zachoval aj pre ďalšie generácie,” uviedla riaditeľka Oravského múzea P. O. Hviezdoslava Mária Jagnešáková. Všetky práce sú vykonávané výškovými špecialistami s použitím horolezeckej techniky a mali by byť ukončené do konca roka.

Technické práce na brale majú zabrániť opadávaniu kameňov, ktoré je spôsobené najmä poveternostnými podmienkami v regióne, kedy zimy bývajú veľmi chladné s teplotami výrazne pod nulou a potom nastávajú výrazne oteplenia.


Niektoré časti hradu sú dočasne neprístupné pre návštevníkov

Župa začala aj s prípravnými prácami na sanáciu vonkajšieho brala, kde sa aktuálne odstraňujú náletové dreviny a voľné úlomky skál. „K dnešnému dňu sú prípravné práce hotové tak na 80%. Mali by byť ukončené do konca roka rovnako ako sanácia vnútorného brala,“ dodala županka Erika Jurinová.

Zároveň sa budujú prístupy v exponovanom teréne pre vŕtanie a montáž lanového traverzu a lanová dráha: „Nestabilný je úsek centrálnej časti skalnatého masívu. Ochrániť treba nielen turistov, ale aj zamestnancov múzea. Sanačné práce na vonkajšom brale budú preto pokračovať aj v nasledujúcom roku a budú sa realizovať po etapách,“ dodala županka. Odhadované náklady na sanáciu celého brala sú vo výške približne jeden a pol milióna eur. 

Z dôvodu prác sú niektoré časti Oravského hradu pre návštevníkov neprístupné. Obmedzenia sa týkajú trasy základného okruhu – do ukončenia realizačných prác bude uzavretá najvyššia časť hradu – Citadela a expozícia justície, etnografická expozícia.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský samosprávny kraj