Budatínsky hrad sa od zajtra rozsvieti na fialovo pre Svetový deň predčasne narodených detí


Foto: Budatínsky hrad sa od zajtra rozsvieti na fialovo pre Svetový deň predčasne narodených detí Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V nedeľu 17. novembra si pripomíname Svetový deň predčasne narodených detí. Starostlivosť o nedonosené bábätká patrí medzi jednu z najnáročnejších úloh novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Ročne tu prichádzajú na svet desiatky predčasne narodených detí, ktoré vyžadujú špecializovanú intenzívnu a dlhodobú starostlivosť. Od začiatku roka 2019 sa v Žiline narodilo už 91 predčasniatok. Najmenšie tohtoročné bábätko vážilo len 950 gramov.

„Štandardné“ tehotenstvo trvá 40 týždňov, predčasne narodené deti sa však dostanú na svet o niečo skôr – sú to novorodeniatka narodené ešte pred 37. týždňom tehotnosti. Vo Fakultnej nemocnici v Žiline sa o krehké bábätká stará tím odborníkov na Jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti.

„Predčasný pôrod prináša so sebou určitý strach a neistotu celej rodiny, žiadna maminka netúži vidieť svoje dieťa v inkubátore, no práve predčasniatka bojujú s viacerými zdravotnými ťažkosťami omnoho viac ako donosené bábätká. Najčastejšie ide o problémy s dýchaním, trávením či rôznymi infekciami. Vďaka modernej medicíne a starostlivosti však dokážeme skoro všetky tieto detičky zachrániť a ako to my hovoríme „vypiplať“,“ uviedla primárka novorodeneckého oddelenia žilinskej nemocnice Katarína Jackuliaková s tým, že žilinská neonatológia v spolupráci s oddelením gynekológie a pôrodníctva privádza na svet deti už od 28. týždňa tehotnosti.

Počet predčasne narodených detí rastie, jedným z faktorov je aj vek matky

Rekordmankou žilinskej nemocnice bola malá bojovníčka, ktorá sa  v roku 1998 narodila s váhou 650 gramov. Vlani navštívila nemocnicu aj dnes už 21-ročná vysokoškoláčka Natálka, ktorá prišla na svet v Žiline už v 27. týždni tehotenstva ako 880-gramové bábätko.

Podľa slov uznávaného odborníka, dlhoročného primára novorodeneckého oddelenia v Žiline (v rokoch 1986 – 2013) Michala Jánoša počet predčasne narodených detí vzrástol v priebehu posledných 25 až 30 rokov takmer stopercentne.

„Keď sme začínali na jednotke intenzívnej starostlivosti, štatisticky to vychádzalo na 4,5 až 5 % z celkového počtu narodených detí, v súčasnosti je to 8 až 10 %,“ priblížil s tým, že za nárastom možno hľadať i životný štýl a dobu, v ktorej žijeme. „V prípade rizika musia maminy dodržiavať kľudový režim, v nemocnici ležať na posteli a nič nerobiť. Často si hovoria – veď doma budem tiež tak robiť – ale doma to nikdy nie je také. Ďalšia vec je, že veľmi často maminy rodia alebo otehotnejú v nie úplne optimálnom veku. S tým prichádza dosť veľa zdravotných komplikácií. Preto by som len vyzýval ženy, aby až tak veľmi neváhali s otehotnením, lebo si trošku koledujú o rozličné zdravotné problémy,“ zdôraznil M. Jánoš, ktorý svoj profesijný život zasvätil práve predčasne narodeným deťom.


Za jeho významnú prácu a starostlivosť mu vlani udelilo Občianske združenie Malíček práve pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí vzácnu cenu – Purpurové srdce, ktoré získal na návrh novorodeneckej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti. 

Budatínsky hrad bude nasvietený na fialovo

Na podporu a spolupatričnosť rodinám s predčasne narodenými deťmi sa zároveň počas troch nocí od piatka 15. novembra do pondelka rána 18. novembra rozsvieti na fialovo Budatínsky hrad v správe Považského múzea v Žiline.

„Pri návrhu o spoluprácu sme neváhali a rozhodli sme sa do tohto projektu zapojiť. Sme veľmi radi, že tak môžeme prispieť k upozorneniu na Svetový deň predčasne narodených detí,“ doplnil riaditeľ Považského múzea v Žiline Michal Jurecký.

V nedeľu 17. 11. 2019 odslúži tiež nemocničný kaplán Ivan Špánik svätú omšu za predčasne narodené deti, ich rodiny a zdravotníkov, ktorí sa o tieto novorodeniatka starajú. Omša sa uskutoční o 18.15 h v nemocničnej kaplnke na prízemí pavilónu K (prechodová chodba v smere z polikliniky na interné oddelenie). 

Aj takto skvele sa darí predčasne narodenej Natálke, ktorá sa vlani vrátila do nemocncie v Žiline po 20tich rokoch. Zdroj: FNsP ZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina