Spomienková jazda aj komentované prehliadky: DPMŽ oslávi 25. výročie trolejbusovej dopravy


Foto: Spomienková jazda aj komentované prehliadky: DPMŽ oslávi 25. výročie trolejbusovej dopravy

Dopravný podnik mesta Žiliny už čoskoro oslávi veľký deň. Presne 17. novembra 2019 uplynie 25 rokov od spustenia trolejbusovej dopravy v meste Žilina. Pri tejto príležitosti bude vypravená spomienková linka a návštevníci sa môžu zúčastniť aj komentovaných prehliadok v areáli depa pod názvom „Noc dopravákov“.

Pred 25 rokmi, na vtedy ešte len piate výročie nežnej revolúcie, sa cestujúci v Žiline mohli prvýkrát odviezť trolejbusom na pravidelnej linke. Novučičký trolejbus s evidenčným číslom 213 vyrazil z moderného depa na linku číslo 1 práve dňa 17.11.1994. Prvých cestujúcich odviezol na spoji s odchodom o 5:03 zo zastávky Matice slovenskej. Týmto dátumom odštartovala v žilinskej mestskej doprave nová ekologická éra - éra trolejbusov.

Spomienková linka číslo 1

Trolejbus s evidenčným číslom 213 opäť vyrazí na cesty. Spomienková linka číslo 1 pôjde presne po tej trase, akú mala v roku 1994.

Dopravný podnik mesta Žiliny mimoriadne vypraví dňa 17.11.2019 trolejbus po trase spomienkovej linky číslo 1, ktorým bude historický trolejbus 213. Po trase „Kvačalova, DPMŽ“ - „Žel. stanica“ - „Matice slovenskej“ vykoná tri páry spojov. Odchody zo zastávky „Kvačalova, DPMŽ“ sú plánované na 15:30, 16:30 a 17:30, zo zastávky „Matice slovenskej“ o 16:00, 17:00 a 18:00.

Podrobný cestovný poriadok sa nachádza v prílohe na konci článku. Linka bude premávať zdarma a na jazdu nie je potrebné sa prihlasovať, trolejbus pre nástup a výstup cestujúcich zastaví v každej zastávke uvedenej v cestovnom poriadku. 


Noc dopravákov

Okrem spomienkovej jazdy sú pre prihlásených záujemcov pripravené aj dve špeciálne komentované prehliadky depa trolejbusov na ulici Kvačalova 2, a to konkrétne o 18:30 a o 19:30. Počas prehliadky získajú návštevníci možnosť nazrieť do zázemia prevádzkovania MHD.

Komentovaná prehliadka odštartuje návštevou umyvárky a postupne návštevníkov prevedie trolejbusovou dielňou, prevádzkou vrchného vedenia, parkoviskom trolejbusov a skončí na dopravnom dispečingu. Pri každom stanovišti sprievodcovia poskytnú základné technické informácie, význam zariadení v procese organizácie MHD, ale aj reálne zážitky z histórie.  

Na prehliadku je potrebné sa prihlásiť v nasledujúcom odkaze: https://forms.gle/AzWNY5X3jhtfDjeFA.

Počet miest je obmedzený na maximálne 20 osôb na každú prehliadku.

„Od roku 1994 trolejbusy výrazne prispeli k čistejšiemu ovzdušiu a zdravšiemu prostrediu v našom meste. Teší nás, že práve v roku 25. výročia spustenia trolejbusovej dopravy sa v Žiline dokončila celková obnova vozidlového parku trolejbusov. Plne nízkopodlažné vozidlá s moderným informačným systémom sa stali štandardom v MHD,“ uvádza Dopravný podnik mesta Žiliny.


Miesto: Dopravný podnik mesta Žiliny
Dátum: 17.11.2019 - 15:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu