V Žiline už 12 rokov funguje OZ POLONUS, združuje poľskú menšinu žijúcu v celom kraji


Foto: V Žiline už 12 rokov funguje OZ POLONUS, združuje poľskú menšinu žijúcu v celom kraji

Žilinský kraj ohraničuje zo severnej strany aj časť 541-kilometrovej hranice so susedným Poľskom. O dobrej a postupne prehĺbujúcej sa spolupráci svedčia v posledných rokoch aj realizované programy cezhraničnej spolupráce, na ktorých sa podieľajú regióny z oboch strán západných Karpát. 

O sympatiách a vzájomných vzťahoch medzi národmi vypovedá aj fakt, že v prieskume Perception of Visegrad in Visegrad Countries Survey 2015 sa Slováci umiestnili na prvom mieste medzi národmi, ktoré Poliaci považujú za dôveryhodné. Na Slovensku obsadili Poliaci tretie miesto, hneď za Čechmi a Rakúšanmi.

Niekoľkotisícová poľská menšina žije na Slovensku desiatky rokov, práve pre jej časť v Žilinskom kraji funguje občianske združenie POLONUS. To sídli v Žiline a vzniklo 22. februára 2007, je jedinou organizáciou združujúcou poľskú menšinu v Žilinskom kraji.

„Svoje aktivity realizujeme nielen v Žilinskom kraji, ale aj v Prešovskom a v meste Poprad, snažíme sa tiež aktívne podporovať poľsko-slovenskú cezhraničnú spoluprácu. Organizujeme opakovane podujatia či aktivity, napríklad od vzniku pravidelne Fórum Národnostných menšín či celoslovenské Stretnutia poľskej mládeže a rodín,“ vysvetľuje Katarzyna Bielik, predsedníčka OZ POLONUS.

Poľská literatúra, priblíženie tradícií aj škôlka pre deti 

Pre krajanov sa im podarilo zriadiť už sedem knižných fondov v regionálnych knižniciach - presnejšie v Krajskej knižnici v Žiline, Turčianskej knižnici v Martine, Kysuckej knižnici v Čadci, Oravskej knižnici A. Habovštaka v Dolnom Kubíne, Liptovskej knižnici G. Fejérpataky-Belopotockého v Liptovskom Mikuláši, Mestskej knižnici v Bytči a Podtatranskej knižnici v Poprade.

„Tu organizujeme pravidelné tematické prednášky o našej kultúre a dejinách - napríklad o Varšavskom povstaní, tvorbe a životoch A. Mickiewicza, H. Sienkiewicza či Józefa Korzeniowskiego. Takisto pripravujeme školenia a semináre aj v rámci programu cezhraničnej spolupráce. Podarilo sa nám vydať už deväť publikácií,“ dopĺňa Bielik.


Odovzdanie kníh pre Poľský knižný fond v Podtatranskej knižnici v Poprade 2019. Zdroj: OZ POLONUS

Žilinčania poznajú aj podujatie Dni Poľskej Kultúry v Budatíne, združenie prináša možnosť spoznať národné melódie na Festivale poľskej hudby Chopinovanie v Žiline či ochutnať kuchyňu vďaka aktivitám ako pirogovanie, žurekovanie, borščikovanie či bigosovanie.

Členovia OZ POLONUS sa zúčastňujú aktivít v rámci vzdelávania a rozvoja občianskej spoločnosti, pomáhajú nájsť partnerov v Poľsku a spolupracú aj s inými národnostnými spolkami na Slovensku.

Od tohto roku pribudla aj Poľská škôlka v Žiline, vďaka ktorej sa môžu deti učiť väčšinou raz do mesiaca národné piesne, hry či rýmy. Zaujímavosťou je, že do tried sa zapojila už tretia generácia detí s poľskými koreňmi. 

Najbližšie si budete môcť priblížiť kultúru nášho severného suseda už v piatok 22. novembra 2019 v Dome umenia Fatra, kde nájdete zaujímavé spojenie klasickej a jazzovej hudby Stanislawa Moniuszka, hudobného skladateľa, ktorého Poliaci volajú “otcom národnej opery”. III. Festival poľskej hudby v Žiline je poctou k 200. výročiu narodenia tohto významného skladateľa.

Viac informácií nájdete aj na stránke OZ POLONUS



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu