V Oravskej galérii sprístupnia výstavu Vytvorené na Slovensku Orava


Foto: V Oravskej galérii sprístupnia výstavu Vytvorené na Slovensku Orava

Projekt vychádza z ľudových tradícií, námetov a remesiel, ktoré mení do atraktívnej a súčasnej podoby. Jeho snahou je podrobný výskum v regióne, ktorý si vyberá za cieľ a následne z neho čerpá inšpirácie a námety v tvorbe. Od roku 2015 hravou, edukatívnou a tvorivou formou aktívne prináša jedinečný dizajn, umelecké diela a tvorivé dielne, a to v spolupráci s profesionálnymi umelcami. Účasťou na programe a výberom originálnych dielní návštevníci podporujú hodnoty a tradície našej kultúry.Suvenír, ktorý vzniká počas projektu, reprezentuje vybraný región a je možné si ho na mieste vlastnoručne dotvoriť.

V roku 2019 sa štvrtý ročník projektu uskutočnil na Orave, v spolupráci s Oravskou galériou v Dolnom Kubíne, ktorá nám poskytla dokonalé zázemie a množstvo inšpirácie pri tvorbe. Dôležitým zdrojom inšpirácie pre nás bola aj Oravská priehrada a jej panenský Slanický ostrov umenia, ktorý sme mali možnosť navštíviť a zažiť jeho atmosféru na vlastné oči. Odporúčame zažiť túto krásu, stálu expozíciu tradičného ľudového umenia, či už na ostrove alebo v Župnom dome v Dolnom Kubíne. 

V rámci rozmanitosti a krásy oravskej krajiny, ľudovej kultúry a tradícií tohto regiónu sa nechali vo svojej tvorbe inšpirovať rezidenti Martin Šalgo a Karolína Bašteková. Obaja svojim autorský prístupom spracovali tému vychádzajúcu z odkazu Oravy, typickú pre ľudové zobrazenie. Martin Šalgo s dielom “Otcovská roľa (domov ma volá)” vzdal poctu oravskej krajine. Karolína Bašteková pripodobila jej autorským návrhom “Holub, holub, holubienka, sedáva mi do okienka“ poetickosť ako kontrast k drsným podmienkam a realite ťažkého života na Orave. Jej dielo je inšpirované rázovitým oravským krajom, drevenými stavbami a zemitými farbami.  

Inšpiráciou pre ďalších umelcov štvrtého ročníka bol maliar a výtvarník Vladimír Kompánek, legenda slovenskej moderny, člen skupiny Mikuláša Galandu (1957 až 1968). Vo svojej rozsiahlej tvorbe, ktorej bytostnou inšpiráciou bola slovenská krajina, ľudové zvyky a kultúra, sa venoval komornému i monumentálnemu sochárstvu, ale aj kresbe, maľbe, ilustrácii či drevenej hračke. Medzi jeho najznámejšie diela patria drevené archetypálne sochy čerpajúce z genialoci daného miesta, totemy či rôzne motívy ľudových znakov.

Tie sa stali nosnou inšpiráciou pre dizajnérku Janku Potiron a sochárku Ninu A. Šoškovú, v tvorbe návrhov pre ich spoločnú dielňu “vytvor si Kompánka“. Tá bola určená pre širokú verejnosť a odohrávala sa počas projektu na Orave. V spolupráci výtvarníčok vznikli aj ich autorské diela s názvom Totem Kompánek (2019) . Vznikli autorské totemy, ktoré zhmotňujú túžbu po oživení ľudového umenia, pripomínajú jeho nadčasovosť a právoplatné miesto v súčasnom interiéri. Ambíciou bolo vytvoriť hravú edíciu z kolekcie Kompánek, ako aj experimentálnejší prístup v zobrazovaní tradičných motívov, charakteristických pre ľudovú kultúru a umenie. Janka Potiron taktiež vytvorila grafickú sériu printových plagátov pod názvom Kompánkove „komponenty“. 

Kompánek často pracoval s rustikálnou formou, ktorá sa výrazovo i materiálovo viac zhodovala s tradičným ľudovým tvaroslovím a pripomínala mu „chuť domova“. Ako sám povedal: „Základné určujúce pratvary sú talizmany našej krajiny a ľudí, preto sa usilujem pretlmočiť ich v čo najširšej výrazovej škále a hľadať ich trvalú platnosť“ (Kompánek).


Kompánkove štúdie, podľa ktorých vznikali jeho drevené sochy, ovplyvnili v tvorbe dizajnéra Michala Žáka. Ako sám o sebe Michal hovorí:„Mám k drevu blízky vzťah a je mojou nosnou výrobnou surovinou“. Vznikla tak séria KompnekDeck, longboardy inšpirované drevenými totemami zo spomínaných skíc. Dôležitým bol pre Michala Žáka fragment kresťanského kríža, ktorý na longboarde, podľa jeho slov, pôsobí ako znak ochrany. 

Nina A. Šošková navrhla dielo “Gazda na skejte”, kde sa inšpirovala tradičnou ľudovou typológiou Kyjatických hračiek, s cieľom vnuknúť im súčasnú podobu. Jej snahou bolo aktualizovať a oprášiť kyjatické remeslo a preniesť ho výtvarne do novodobej, aktuálnejšej podoby. Vytvorila tak vyzývavé dielo s odkazom na túto tradičnú, no pomaly zabudnutú technológiu. Na spoluprácu oslovila hračkára Martina Šalga z dielne Lopki a vzniklo tak dielo, suvenír “GAZDA NA SKEJTE”, ako symbol mladého muža, súčasného gazdu 21. storočia. Súčasťou tohto ročníka boli opäť odborné prednášky a prezentácie. Čo do praxe a zobrazení umeleckých predmetov v bežnom živote zaujímavá bola prezentácia dizajnéra Michala Hanulu s názvom “contemporarycraft/súčasné remeslo”. Pestrý program dopĺňala prezentácia “PechaKuchaNights” s organizačným zastúpením priateľov a kolegov z o.z. Publikum Trnava, ktorí sa snažili osloviť a zapojiť aj lokálnych umelcov z regiónu Orava.

Absolvovaním dielní či kúpou umeleckých predmetov, suvenírov z limitovaných edícií návštevník podporuje nielen slovenské umenie a dizajn, ale aj ďalšie smerovanie projektu, s cieľom reprezentovať našu krajinu aj za hranicami. Projekt je financovaný Fondom na podporu umenia a grantovou podporou od Nadácie TatraBanky. 

Názov výstavy: Vytvorené na Slovensku Orava - autorské diela/suveníry
Miesto konania: Oravská galéria, Župný dom, Dolný Kubín  výstavný a edukačný priestor, 1. poschodie  
Koncepcia výstavy: Nina Augustínová Šošková
Vernisáž výstavy: 22.11.2019 o 16.30 hod.
Termín výstavy: 23.11.2019 -31.1.2020
Otvorené: UT – NE, 10.00 – 17.00 hod. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Oravská galéria