Na tuneli Višňové osadili mreže za 235-tisíc, stavebníci tunela na východe odhadli cenu oveľa nižšiu


Foto: Na tuneli Višňové osadili mreže za 235-tisíc, stavebníci tunela na východe odhadli cenu oveľa nižšiu Foto: Ján Marosz

Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Marosz zverejnil vo štvrtok 7. novembra 2019 na sociálnej sieti informáciu o tom, že na tuneli Višňové boli na všetkých šiestich vstupoch osadené kovové mreže. Cena za dodávku a montáž má predstavovať sumu až 235.799 eur.

„Keďže podľa nášho názoru došlo k porušeniu pravidiel súťaženia rozdelením rovnakej zákazky na viacero objednávok a faktúr s cieľom vyhnúť sa otvorenej súťaži - podáme podnet na ÚVO. Oslovili sme cenárov švajčiarskej firmy, ktorá realizuje tunel pri Prešove. Na základe projektovej dokumentácie urobili kvalifikovaný odhad výroby a osadenia kovových zábran v počte 6 ks na max.: 65.000 eur,“ uviedol Ján Marosz.

Vo výpise objednávok Národnej diaľničnej spoločnosti sa nachádzajú obe položky, ktoré poslanec uvádza. Cena spolu predstavuje viac ako 210-tisíc eur. 

V prvom prípade ide o realizáciu mechanických zábran na zamedzenie vstupu a zabezpečenie tunelových rúr a štôlne pre východný aj západný portál tunela na úseku D1 - Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala. V poradí druhá objednávka dopĺňa tú prvú.


Základné údaje o objednávkach NDS. Zdroj: ndsas.sk


V systéme je zaevidovaná aj objednávka na sumu 24.328 eur, ktorej popis plnenia je vypracovanie projektu / plánu zabezpečenia tunela a úseku diaľnice proti vstupu a pohybu nepovolaným osobám a odcudzeniu majetku.



Základné údaje o objednávkach NDS. Zdroj: ndsas.sk

Rekapitulácia výdavkov:

  • Projekt / plán - 24.328 €
  • Objednávka - 141.683 €
  • Doplnenie objednávky - 69.116 €

Spolu: 235.127 €

Poslanec Marosz poukazuje aj na problémy v tuneli v čase zastavenej výstavby: „A v tuneli sa znehodnocujú aj tie milióny, ktoré už boli zabudované v materiáli a uvoľňuje sa na povrch množstvo podzemnej vody, ktorá si našla cestu von. Tunel a vodičov nečaká v najbližšom období nič dobré,“ píše vo svojom príspevku.

Na rozostavanom úseku diaľnice D1 pri Žiline sa nepracuje už niekoľko mesiacov. Vyhlásenie súťaže na nového zhotoviteľa predpokladajú v najbližších týždňoch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Ján Marosz