Poslanci klubu Iná Žilina budú žiadať urgentné riešenie problematickej križovatky pri Fackárni


Foto: Poslanci klubu Iná Žilina budú žiadať urgentné riešenie problematickej križovatky pri Fackárni Foto: Facebook / Dopravný servis Žilina

Križovatka ulíc Juraja Závodského, Žitná a Hôreckej cesty, známa medzi žilinčanmi aj ako križovatka pri Fackárni, je dlhodobo problematickým miestom. Stretávajú sa v nej štyri frekventované cestné komunikácie, z ktorých tri sú v správe Žilinského samosprávneho kraja a jedna v správe Mesta Žilina.

Takmer pravidelne na nej dochádza k rôznym škodovým udalostiam ale aj vážnym nehodám, obyvatelia mesta preto neustále apelujú na prijatie potrebných opatrení. Najväčšie komplikácie spôsobuje vodičom jazdiacim v smere z Bánovej, ktorí podľa pravidiel cestnej premávky prechádzajú križovatkou ako poslední. Navyše, vo výhľade im najmä z ľavej strany smerom na hlavnú cestu bráni existujúca zástavba.

Z tohto dôvodu začali mnohí vodiči jazdiť cez vedľajšiu ulicu Orlík, kde si vedia výrazne skrátiť čakanie. Avšak, častý prejazd áut cez spomenutú ulicu začal pravdepodobne prekážať obyvateľom. Na ceste sú často rozmiestňované nástrahy v podobe špeciálne upravených klincov a skrutiek. Tie vodičom spôsobujú defekty.


Žilinský samosprávny kraj vykonal len najnutnejšie úpravy

Správca komunikácie, ktorým je Žilinský samosprávny kraj, vykonal pred niekoľkými mesiacmi len najnutnejšie úpravy, tie pozostávali zo zmien a doplnenia dopravného značenia. Ako jediné uspokojivé riešenie sa však javí nová kruhová križovatka. Poslanecký klub Iná Žilina preto predkladá do najbližšieho mestského zastupiteľstva návrh na urgentné riešenie. Vyplýva to zo zverejnených materiálov na rokovanie komisií.

„Predkladateľ ako poslanec za časti mesta Závodie a Bánová je pravidelne konfrontovaný s dlhodobo nevyhovujúcou situáciou na križovatke ulíc „pri Fackárni“ a opakujúcimi sa sťažnosťami miestnych obyvateľov na narúšanie pokoja ich bývania, ale aj bezpečnosti. Podnety ale prichádzajú aj z iných častí mesta, keďže dané miesto je z veľkej časti uzlom pre tranzitnú dopravu aj z iných častí mesta a jeho blízkeho okolia,“ uvádza materiál na rokovanie pre Komisie Mestského zastupiteľstva v Žiline.

Predkladateľ zastáva názor, že jedine verejný apel vedenia mesta smerom k Žilinskému samosprávnemu kraju môže pomôcť progresu vo veci. Zároveň si uvedomuje, že požiadaviek na Žilinský samosprávny kraj je mnoho, avšak je potrebné v prvom rade vytýčiť jednotlivé body na splnenie cieľa.

Komisia odporúča Mestskému zastupiteľstvu v Žiline na jeho najbližšom zasadnutí žiadať Žilinský samosprávny kraj o urýchlené riešenie križovatky a zároveň navrhnúť primátorovi Mesta Žilina pravidelne požadovať od ŽSK informácie o pokroku v tejto veci.

O schválení uznesenia budú hlasovať poslanci na mestskom zastupiteľstve v pondelok 2. decembra 2019.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu