Klasický benzín na čerpacích staniciach nahradí od januára nový, starším autám môže robiť problémy


Foto: Klasický benzín na čerpacích staniciach nahradí od januára nový, starším autám môže robiť problémy Foto: ilustračné / pixabay.com

Od januára 2020 dôjde na slovenských čerpacích staniciach k zmene, klasický benzín Natural 95 s označením E5 nahradí nový s označením E10. Zákon, ktorý rieši túto problematiku, bol pred pár dňami schválený. Kým súčasný Natural 95 musí obsahovať aspoň 5 % bioetanolu, nový benzín ho musí obsahovať aspoň 9 %.

Slovensko sa chce pokúsiť znížiť uhlíkovú stopu práve benzínom s vyšším podielom bioetanolu, ktorý pri spaľovaní produkuje menej oxidu uhličitého. Náklady na výrobu tohto paliva sú ale o niečo vyššie, môže sa preto zvýšiť aj jeho finálna cena. Vysadenie klasického benzínu má navyše podporiť poľnohospodárov pestujúcich kukuricu, z ktorej sa bioetanol vyrába.

S novým benzínom však môžu mať problém majitelia starších áut vyrobených pred rokom 2005 s emisnou normou nižšou ako Euro 4. Motory týchto vozidiel nemusia benzín E10 spaľovať tak, ako benzín E5. V praxi sa môžu zanášať a vykazovať vyššiu poruchovosť.

Prémiové palivá, rovnako ako aj diesel, by mali nateraz zostať nezmenené a s pôvodným zložením. Tí, ktorí sa budú chcieť vyhnúť prípadným problémom pri novom benzíne, zostáva ako jediná možnosť tankovanie práve prémiového paliva.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu