Poslanci budú rozhodovať o úplnej náhrade stromov v súvislosti s výmenou parovodu na Solinkách


Foto: Poslanci budú rozhodovať o úplnej náhrade stromov v súvislosti s výmenou parovodu na Solinkách

Na najbližšie mestské zastupiteľstvo v Žiline predkladá poslanec za sídlisko Solinky Peter Cibulka návrh na realizáciu komplexnej a systematickej výsadby stromov a zelene na Solinkách, ktorého cieľom je za rok 2020 nahradiť zničené a poškodené stromy počas výmeny parovodu. 

Spoločnosť Žilinská teplárenská, a.s., ktorá realizuje výmenu, musela pri výmene existujúcich rozvodov tepla a zmene média z parného na horúcovodnév vyrúbať stromy v ochrannom pásme. Zákon ukladá za vyrúbané stromy zaplatiť finančnú náhradu ich spoločenskej hodnoty. A práve z nej by sa mala podľa návrhu realizovať nová výsadba.

„Celková výška môže byť podľa odborníka okolo 50 až 70 tisíc eur, pokiaľ by sa našlo miesto pre všetkých 250 stromov. Aby sa zabezpečila čo najvhodnejšia výsadba, budeme musieť niekoľkokrát prejsť Solinky s pracovníkmi mestského úradu, odborníkmi na vysádzanie stromov. Až na jar budeme mať možnosť vidieť, koľko stromov nezvládlo zásady pri výmene parovodu,“ doplnil predkladateľ Peter Cibulka.


Z dôvodu ochranného pásma však nebude možné nahradiť stromy všade tam, kde boli predtým. Preto by sa mala zeleň doplniť aj v miestach, ktoré vytipujú odborníci a kde stromy poskytnú prirodzenú ochranu proti slnku najmä v letných mesiacoch a zároveň budú ochladzovať okolie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu