Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov, uspelo vo všetkých výzvach


Foto: Považské múzeum v Žiline získalo dotáciu na desať projektov, uspelo vo všetkých výzvach Foto: Stretnutie drotárskych majstrov. Zdroj: Považské múzeum v Žiline

Považské múzeum v Žiline bolo v roku 2019 úspešné vo všetkých výzvach grantového systému Fondu na podporu umenia. Fond v celkovej dotácii 92 070 eur podporil desať podaných projektov. Išlo o aktivity múzea vo vedecko-výskumnej a prezentačnej činnosti, v oblasti akvizícií a tiež o odborné ošetrenie a ochranu zbierkových fondov.

„Vďaka projektu Stretnutie drotárskych majstrov XXVIII. sa aj tento rok mohol konať jedinečný workshop so zahraničnou účasťou, ktorý bol venovaný rekonštrukcii starých drotárskych pracovných postupov a možnostiam ich využitia vo výtvarnej tvorbe. Do drotárskeho fondu okrem toho pribudla vzácna zbierka úžitkovo-dekoratívnych predmetov a čiastočne bude vybavená aj nová expozícia v Drotárskom pavilóne,“ uviedol riaditeľ Považského múzea Mgr. Michal Jurecký.  

Doplnenie čaká aj fond histórie dopravy, ktorý obohatí zbierka so železničnou tematikou a Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach zatraktívni forma interaktívnej prehliadky. Financované bude aj reštaurovanie secesného pohrebného koča či moderné vybavenie úložného priestoru v depozitári etnológie.


„Najmä detského čitateľa poteší vydanie publikácie Čarovné Čičmany – Malý sprievodca nielen pre malých návštevníkov a odborná verejnosť môže očakávať vydanie Vlastivedného zborníka Považia XXIX. V priebehu decembra bude v Budatínskom hrade inštalovaná zaujímavá zoologická výstava, ktorá ukáže stavovce v muzeálnom javisku evolúcie,“ dodal Jurecký.

Poslaním Považského múzea v Žiline je systematicky budovať, chrániť a prezentovať zverené zbierkové fondy a vďaka podpore Fondu na podporu umenia tak mohlo opäť pokročiť v praktickej ochrane kultúrneho dedičstva. 

Zdroj: PMZA



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Považské múzeum v Žiline