Žilina zvýši dane z nehnuteľností či za predajné automaty, čiastočne tým pokryje opatrenia vlády


Foto: Žilina zvýši dane z nehnuteľností či za predajné automaty, čiastočne tým pokryje opatrenia vlády

Mesto Žilina upraví súčasnú výšku daní z nehnuteľností, predajných automatov a nevýherných hracích automatov. Na decembrové zasadnutie zastupiteľstva predloží návrh na zmenu súčasne platného Všeobecne záväzného nariadenia primátor Peter Fiabáne. Sadzba dane z nehnuteľností sa naposledy menila na začiatku roka 2012.

K jej úprave pristúpi väčšina krajských miest v reakcii na legislatívne zmeny vlády, pre ktoré nedostali mestá ani samosprávne kraje finančnú kompenzáciu. Dodatočné zdroje tak musia získať nárastom miestnych daní a poplatkov. Plánované zmeny v daniach na dnešnom tlačovom brífingu spresnil primátor. 

Mestský rozpočet najviac zaťaží nárast minimálnej mzdy, a to sumou viac ako 1,9 milióna eur. Zmena pravidiel pri údržbe bude stáť mesto ďalších 320 tisíc, rekreačné poukazy by v prípade plného využitia stáli mesto 185 tisíc.

Zvýšenie nezdaniteľného základu dane znamená pre mesto pokles na príjmovej strane, a to predbežne o sumu 1 747 000 eur v budúcoročnom rozpočte. Celkové zaťaženie odhaduje mesto na približne 5 miliónov eur.

Priemernú rodinu bude zmena sadzby stáť o niekoľko eur mesačne viac


Navrhované zvýšenie daní a poplatkov by malo pomôcť vykryť približne 3,35 miliónov eur, najviac narastú príjmy vďaka dani z nehnuteľností. Kým dnes pri bytoch a domoch platíme 0,2 eur za meter štvorcový ročne, budúci rok to bude 0,5 eur za meter štvorcový.

Štvorčlenná rodina v byte s rozlohou 70 metrov štvorcových tak za rok zaplatí 35 eur namiesto štrnástich, mesačne ju bude navýšenie stáť 1,75 eur. 

Rovnakú sadzbu zavedú pri bytoch v Trnave, pri domoch budú platiť 0,5 eura za meter štvorcový aj majitelia v Trenčíne. Primátor Fiabáne na brífingu upozornil na vysoký investičný dlh mesta Žilina a požiadavky na kapitálové výdavky v jednotlivých mestských častiach. 

Zdroj: zilina.sk

Sociálne opatrenia končiacej vlády musia takisto zaplatiť obyvatelia: „Na jednej strane občanom pomáhame, na strane druhej tí istí občania, pri ktorých deklarujeme, že im pomáhame, to musia zaplatiť. Hlavným príjmom miest a obcí sú dane, ktoré zaplatia občania a z nich sa financuje z veľkej časti samospráva,“ doplnil.

Mesto plánuje v prípade schválenia navrhovanej úpravy v budúcom roku využiť príjmy na kompenzovanie výdavkov spojených s novelami zákonov, ako aj na bežné kapitálové výdavky a rozvojové projekty mesta.  


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu