Atletický zväz schválil stotisícové dotácie na štadióny v Žiline, Martine, Čadci aj Dolnom Kubíne


Foto: Atletický zväz schválil stotisícové dotácie na štadióny v Žiline, Martine, Čadci aj Dolnom Kubíne Foto: ilustračné

Z balíka piatich miliónov eur, ktoré vo forme dotácie odsúhlasila vláda, sa podarilo získať výrazné stimuly aj projektom atletických štadiónov v Žilinskom kraji. Z celkových 23 podporených žiadateľov sa až šesť nachádza v Žilinskom kraji. Maximálnu výšku dotácie 400 tisíc eur sa podarilo získať projektu rekonštrukcie atletického štadiónu Žilinskej univerzity v Žiline.

Rovnakú dotáciu získalo aj mesto Martin na výstavbu úplne nového atletického štadióna, taktiež s ôsmimi dráhami. Na 400 metrový ovál so šiestimi dráhami získalo peniaze aj mesto Čadca, presnejšie 250 tisíc eur. Úspešné boli aj mesto Dolný Kubín, kde pritečie 200 tisíc eur na ovál so 4 dráhami a mesto Liptovský Mikuláš, ktoré získa na 300 metrový ovál so 4 až šiestimi dráhami sumu 80 tisíc eur. 

Podobne ako v Martine, aj na Liptove vyrastie úplne nový štadión. Posledným podporeným projektom v Žilinskom kraji je Kysucké Nové Mesto, kde schválili dotáciu 20 tisíc eur na dobudovanie vodnej priekopy na ovále. Projekty by mali byť realizované najneskôr do druhej polovice roku 2021:


„Momentálne preverujeme, či úspešní žiadatelia prijmú podmienky, ktoré schválil výkonný výbor, a budú projekt realizovať. Túto fázu by sme mali uzavrieť do konca týždňa, a potom ministerstvu školstva odovzdáme zoznam všetkých projektov, kde sa bude rekonštruovať a stavať. Práce musia byť dokončené približne do októbra 2021, aby sme do konca roku mohli všetko zúradovať. Financovanie sa uskutoční formou refundácie, keďže ide o prostriedky zo štátneho rozpočtu,“ spresnil koncom októbra generálny sekretár Slovenského atletického zväzu Vladimír Gubrický.

Výrazné investície do rekonštrukcie atletickej infraštruktúry by zväz rád prideľoval aj v budúcnosti, dnes je na Slovensku len jedenásť šesť až osemdráhových 400-metrových atletických oválov so sektormi pre technické disciplíny. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu