V Žiline pribudnú dva nové zberné dvory, nárast príspevku do Envirofondu navýši poplatok za odpad


Foto: V Žiline pribudnú dva nové zberné dvory, nárast príspevku do Envirofondu navýši poplatok za odpad Foto: ilustračné

Odpadové hospodárstvo v Žiline čakajú budúci rok zmeny, mesto plánuje investovať sumu približne 50 tisíc eur do otvorenia dvoch nových zberných dvorov. Za ďalších 100 tisíc eur budú vymenené malé smetné nádoby najmä v centre mesta a na verejných priestranstvách. Tie sú dnes často v zlom technickom stave.

Celkové náklady na odpadové hospodárstvo budú v budúcom roku tvoriť predbežnú sumu 3 655 000 eur, z nich bude 1,7 milióna eur využitých na zber a vývoz komunálneho odpadu fyzických osôb. Ďalších 850 tisíc eur bude stáť vývoz pri právnických osobách. Za uloženie odpadu si mesto priplatí oproti aktuálnemu roku o 120 tisíc eur viac, celkový náklad predstavuje 280 tisíc. 

Ďalšou výraznou položkou je čistenie mesta, a to na jar, v lete a počas jesene - 410 tisíc eur. Po otvorení dvoch zberných dvorov budú mať Žilinčania k dispozícii celkovo 4, ich prevádzka bude stáť 150-tisíc eur. Na umývanie kontajnerov vyčlení samospráva 25 tisíc eur. 

„Slovenské odpadové hospodárstvo v súčasnosti prechádza legislatívnymi zmenami, ktoré sú poznamenané zvýšením nákladov za spracovanie odpadu, predovšetkým za uloženie na skládkach. Prehľad o cenách bežných tovarov a služieb máme väčšinou dobrý. Naopak, v prípade cien odpadu obyvatelia zväčša netušia, koľko obce a mestá či samotné domácnosti likvidácia odpadu stojí,“ spresnil primátor Žiliny Peter Fiabáne.   

Ročný poplatok stúpne o 30 percent, príspevok do envirofondu narastie v budúcich rokoch násobne


Zvýšené náklady sa prejavia aj vo zvýšení ročného poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Ten je dnes vo výške 21,17 eur a platí ho každý občan, vďaka nemu je zabezpečený vývoz zmesového odpadu či odstraňovanie čiernych skládok. Mesto navrhuje navýšiť túto sumu o približne 30 percent, ročne by sme tak mali zaplatiť 27,60 eur.

„Pristupovať zodpovedne k triedeniu odpadu v domácnostiach je cesta, ktorá je z hľadiska budúcnosti jednak najviac ekonomická, ale aj šetrná k životnému prostrediu. Sadzby za uloženie zmesového komunálneho odpadu sa podľa dnes platnej legislatívy totiž tvoria najmä podľa percentuálnej úrovne triedenia komunálneho odpadu v obciach a mestách,“ dodal primátor Fiabáne.

Zmesový komunálny odpad mnoho rokov končil prevažne na skládkach a náklady boli stabilné. Cena za skládkovanie komunálneho odpadu je zložená z poplatku za uloženie na skládku a poplatku, ktorý sa odvádza do Environmentálneho fondu.

Kým v roku 2018 bol príspevok do envirofondu za mesto Žilina stanovený na cca. 5 eur za tonu odpadu, vplyvom prijatej legislatívy sa v tomto roku zvýšil na 7, v roku 2020 na sumu 12 eur a v nasledujúcich rokoch na 18 eur za tonu odpadu, a to v závislosti od toho, ako obce a mestá dokážu triediť.  V úrovni triedenia komunálneho odpadu je pritom žilinská samospráva na približne 41 percentách.

Novelizovaná legislatíva zvýšila budúcoročný príspevok mesta Žilina do Environmentálneho fondu v porovnaní s aktuálnym rokom zhruba o 70 percent, pritom predložený návrh poplatku za komunálne odpady pre obyvateľov Žiliny ráta s úpravou len na úrovni približne 30 percent. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina