Dvanásťročná žilinská flautistka Ajna Marosz vyhrala medzinárodnú súťaž v Amsterdame


Foto: Dvanásťročná žilinská flautistka Ajna Marosz vyhrala medzinárodnú súťaž v Amsterdame Foto: Pavel Stiller

V dňoch 24. – 27. októbra 2019 sa na konzervatóriu v Amsterdame uskutočnila medzinárodná súťaž v hre na zobcovej flaute OPEN RECORDER DAYS AMSTERDAM 2019. Zúčastnili sa jej i dve Žilinčanky, žiačky Základnej umeleckej školy Ladislava Árvaya z triedy pedagóga Pavla Stillera. 

 Talentované účastníčky, deväťročná Klára Valentovičová a dvanásťročná Ajna Marosz, sa v prvom kole prezentovali výbornými výkonmi. Ajne Marosz sa podarilo prejsť cez semifinále a nezastavila sa ani pred bránou finále. Získala tak prvé miesto v kategórii sólová hra A2 pre hráčov vo veku 12 až 15 rokov. 

„V ňom fascinovala auditórium sály Bernarda Haitinka svojou interpretáciou skladby Marsyas od českého skladateľa Jana Nováka. Za skvelý výkon bola porotou súťaže ocenená prvým miestom v kategórii A2, čo je obrovský úspech reprezentujúci nielen žilinské umelecké školstvo, ale v hudobnom ponímaní má aj jednoznačne nespochybniteľný celoslovenský rozmer,“ doplnil pedagóg Pavel Stiller.


Ak by ste mali záujem si nadané hudobníčky vypočuť, máte možnosť 18.novembra o 19:00 na koncerte Zobkáčik v Rosenfeldovom paláci alebo 5.decembra v dome umení Fatra, kde Ajna Marosz v sprievode hráčov ŠKO Žilina prednesie koncert F-Dur Giuseppe Sammartiniho. 

Zdroj: Pavel Stiller




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Pavel Stiller