Rokovanie o výsluhovej dávke mestských policajtov podporili účasťou aj príslušníci zo Žiliny


Foto: Rokovanie o výsluhovej dávke mestských policajtov podporili účasťou aj príslušníci zo Žiliny

Národna rada Slovenskej republiky schválila návrh na príspevky za prácu pre obecných a mestských policajtov, ktorý pomôže príslušníkom v preddôchodkovom veku. Vo svojom vystúpení uviedla poslankyňa Alena Bašistová dôvody, pre ktoré predložila pozmeňovací návrh novelizácie zákona.

„V roku 1991 Slovenská národná rada schválila samostatný zákon o obecnej polícii, ktorý upravuje okrem iného práva a povinnosti mestských a obecných polícií na úseku verejného poriadku. Tento zákon po niekoľkých novelizáciách dospel do štádia, že na úseku verejného poriadku v mestách a obciach vykonávajú príslušníci mestských a obecných polícií rovnakú činnosť ako poriadková polícia Slovenskej republiky, ktorá ostala stále riadená orgánom štátu. Od tej doby prešlo už zhruba 29 rokov. Mestskí a obecní policajti zostarli, majú viac ako 60 rokov a okrem povinnosti, ktoré zo strany štátu prechádzali na túto poriadkovú zložku im nepribudli žiadne sociálne práva, teda práva v sociálnej oblasti.“

Cieľom schváleného zákona je, zjednodušene povedané, umožniť príslušníkom mestských a obecných polícií sporiť si na “výsluhový” dôchodok, na ktorý, na rozdiel od štátnych kolegov, nemajú nárok. V rozprave Bašistová pripomenula, že sociálne benefity sa v štátnej sfére týkajú aj tých zamestnancov, u ktorých je rizikovosť povolania nižšia: 


„Pripomínam, že benefity v sociálnej oblasti dostávajú dokonca hovorcovia a učitelia na policajných a vojenských školách, vodiči v armáde, ako aj lekári vo vojenských nemocniciach, skladníci, policajti, ktorí vydávajú dopravné značky a množstvo ďalších úradníkov v uniformách. Mestskí a obecní policajti nepožadujú všetky benefity, ktoré vyplývajú zo zákona o služobnom pomere a ostatných právnych noriem.“

Podľa zákona schváleného v pondelok budú môcť mestskí a obecní policajti odvádzať na osobitný účet v Sociálnej poisťovne 3 percentá zo svojho príjmu, následne po po dovŕšení fyzického veku 56 rokov požiadajú o osobitnú dávku z tohto účtu do doby dosiahnutia riadneho dôchodkového veku. Dávka bude vo výške 60 % priemernej mzdy, podmienkou je bolo odslúžených najmenej 25 rokov. 

„Za priemernú mzdu oprávnenej osoby sa považuje priemerná mzda oprávnenej osoby v príjmovo najlepšom ukončenom kalendárnom roku v období posledných desiatich ukončených kalendárnych rokov odpracovaných v obecnej polícii pred dňom posledného skončenia pracovného pomeru v obecnej polícii,“ spresňuje návrh zákona, ktorý vstúpi do platnosti v apríli budúceho roka. Na rokovaní boli prítomní aj príslušníci Mestskej polície Žilina.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu