Hra „Minútovka“ z dielne Fakulty riadenia a informatiky UNIZA pomáha pri výskumných úlohách


Foto: Hra „Minútovka“ z dielne Fakulty riadenia a informatiky UNIZA pomáha pri výskumných úlohách Foto: ilustračné - pixabay.org

Na Fakulte riadenia a informatiky Žilinskej univerzity v Žiline vytvorili hru s názvom MINÚTOVKA, ktorej cieľom je získať najvyššie skóre pri prepise slov na klávesnici za 60 sekúnd. Okrem toho, že hra postupne získava na popularite aj mimo akademických kruhov, slúži pre potreby ďalšieho výskumu.

Pri prepisovaní slov sa okrem rýchlosti hodnotí aj správnosť, pričom práve chyby budú základom pre skúmanie. K dnešnému dňu sa do hry zapojilo viac ako tisíc hráčov, ktorí odohrali viac ako 4 000 hier a napísali viac ako 134 tisíc slov. Najrýchlejší hráč celkovo dokázal napísať 68 slov za minútu. 

Naším cieľom je v súčasnosti použiť preklepy na generovanie nesprávnych slov pre učenie umelých neurónových sietí v úlohách ako je automatická oprava slov alebo rekonštrukcia diakritiky. Aby sme údaje z tejto hry mohli použiť, musíme získať ich dostatočný počet pre štatistické vyhodnotenie. Preto budeme veľmi radi, ak si hru zahráte čo najviac a poviete o nej vašim kamarátom, s ktorými si môžete dať súboj v skupinovej hre. Pomôžete nám tak pri našom výskume a okrem toho dúfame, že sa pomocou tejto hry aj zlepšíte a vytrénujete pre rýchlejšie písanie na klávesnici,“ uvádzajú autori.


Výsledné skóre sa počíta ako suma všetkých správne prepísaných znakov do jednej minúty, pričom sa nezapočítavajú stlačenia medzery alebo klávesu Enter. V prípade správne prepísaného slova za neho získate toľko bodov, koľko má znakov.

„V prípade nesprávne napísaného slova sa skóre počíta pomocou Levenshteinovej vzdialenosti. To je metrika pomenovaná po ruskom matematikovi Vladimírovi Levenshteinovi, pomocou ktorej sa dá získať číslo, ktoré vyjadruje minimálny počet úprav jedného slova (pridanie, odobratie alebo zámena znakov), z ktorého chceme získať slovo druhé. Napr. pre slovo „minútovka“, ktoré by niekto mohol chybne prepísať ako „mnutovaka“, sú potrebné 3 úpravy pôvodného slova na chybne prepísané slovo – odobratie znaku i, zámena znaku ú na u, a pridanie znaku a. Výsledné skóre za toto slovo by preto bolo 9 znakov – 3 úpravy = 6 bodov. Ak by bolo potrebných úprav viac ako 9, môžete získať aj záporný počet bodov. Všetky takto získané body sa sčítajú, čím dosiahneme celkové skóre hry. Výsledné skóre je pritom vždy nezáporné. Preto, ak by ste dosiahli celkový záporný počet bodov, celkové skóre bude nula,“ vysvetľujú autori.

Zaujímavosťou je aj pôvod textov - tie pochádzajú zo slovenskej verzie Wikipedie. Hru Minútovka si môžete zahrať na minutovka.fri.uniza.sk


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu