Predseda Únie miest Slovenska: Zvyšovať dane z nehnuteľností a poplatky sa chystá 95 percent členov


Foto: Predseda Únie miest Slovenska: Zvyšovať dane z nehnuteľností a poplatky sa chystá 95 percent členov

Po dnešnom rokovaní Prezídia Únie miest Slovenska (ÚMS) tlmočil predseda únie Richard Rybníček, ktorý je zároveň trenčianskym primátorom, informáciu o tom, že zvyšovať dane z nehnuteľností a zavádzať ďalšie poplatky plánuje viac ako 95 percent členov.

Mesto Žilina sa stane členom ÚMS od 1. januára 2020, tento krok schválili poslanci na septembrovom zasadnutí. Žilina je posledným krajským mestom, ktoré zatiaľ nie je členom združenia, zastupujúceho približne tretinu slovenských miest.

Počet obyvateľov členských samospráv však tvorí až dve tretiny všetkých ľudí žijúcich v mestách na Slovensku. Dôvodom pre dvíhanie daní budú predovšetkým nové zákonné opatrenia dosluhujúcej vlády. 

„Môžem jednoznačne povedať, že sa tak chystá urobiť vyše 95 percent členov ÚMS. Dôvod je rovnaký ako v prípade miest, zabezpečiť zdroje na to, aby služby, ktoré v rámci svojich kompetencií samosprávy poskytujú, udržali minimálne na rovnakej úrovni ako v súčasnosti a zároveň sa pripravili aj na ekonomicky horšie časy, ktoré nás čakajú,“ informoval Rybníček.


Aj keď zatiaľ nie je oficiálne známe, či budú dane z nehnuteľností a iné zvyšovať aj v Žiline, len včera radnica informovala o plánovanom poklese príjmov v budúcoročnom rozpočte o viac ako 1,7 milióna eur. Celkové úpravy zákona ako “chodníková” novela či zvýšenie minimálnej mzdy zaťažia rozpočet o sumu 4 924 000 eur.  

Dnes predstavuje sadzba dane zo stavby na bývanie 20 centov za meter štvorcový ročne, stavby na podnikanie majú sadzbu 3,5 eura za meter štvorcový ročne. V Európskej únii patríme ku krajinám s najnižším výnosom daní z nehnuteľností v pomere k výkonu ekonomiky, dosahujeme len tretinu priemeru EÚ.

Časť ekonómov sa podľa Inštitútu finančnej politiky zhoduje v tom, že „majetkové dane patria k tým daniam, ktoré najmenej obmedzujú ekonomický rast na rozdiel od daní z príjmu. Základným argumentom je, že daň z príjmu (práce, resp. zisku firiem) viac odrádza ľudí pracovať a firmy tvoriť zisk v porovnaní s majetkovými daňami. Zdaňovanie nehnuteľností môže taktiež pomôcť stabilizovať ich ceny.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu