Na Hlinách pokračujú stretnutia s občanmi za účelom prípravy projektov revitalizácie vnútroblokov


Foto: Na Hlinách pokračujú stretnutia s občanmi za účelom prípravy projektov revitalizácie vnútroblokov

Mesto Žilina plánuje pripraviť podklady a projekty revitalizácie sídlisk v Žiline, do patricipatívneho plánovania zapája radnica aj obyvateľov, ktorí v mieste žijú. Pilotným vnútroblokom, pre ktorý už dnes prebieha vytváranie urbanistickej štúdie, sú Hliny VIII.

Na včerajšom stretnutí prezentoval odborný tím architektov víziu toho, ako by mohlo sídlisko vyzerať. Na v poradí už druhom sedení s obyvateľmi boli predstavené koncepcie riešenia problémov, na ktoré upozornili miestni počas úvodného stretnutia.

Podkladom pre spracovanie vízie bolo aj viac ako 220 odovzdaných dotazníkov, v navrhovanom riešení by malo dôjsť najmä k oprave lavičiek, chodníkov či pridaniu prvkov detských ihrísk. Táto časť sídliska je špecifická aj tým, že patrí medzi niekoľko málo z tých, na ktorých je uplatňované rezidenčné parkovanie.

Zdroj: Mesto Žilina

Architekti a odborníci preto pripravili aj vytvorenie parkovacích plôch na miestach, kde sú dnes neoficiálne či riešenie problému s dopravnou obslužnosťou v súvislosti s miestnou školou. Vízia obsahovala aj možnosť využitia priestoru nad výdajňou jedla na Lichardovej ulici ako komunitného centra či pridania work-outových strojov na cvičenie.

V priestore pred školou by mohol vzniknúť menší oddychový priestor, centrálna časť územia bude riešená ako lúka s mobiliárom ihrísk pre deti rôznych vekových kategórií. Krajinný architekt predstavil riešenia, ktoré pomôžu s manažmentom dažďových vôd.


Víziu premeny vnútrobloku Hliny VIII. prezentovali spracovatelia aj prítomní miestni poslanci. Zdroj: Mesto Žilina

Finálna štúdia by mala byť zverejnená v priebehu niekoľkých týždňov, mesto plánuje v etapách postupne projekty pre sídliská tak, aby pri výzvach na čerpanie externých zdrojov boli k dispozícii podklady zahŕňajúce aj názory obyvateľov, ktorých sa prípadná revitalizácia dotkne.  

„Starostlivosť o verejný priestor v Žiline je jednou z našich priorít. V tomto ohľade sú pre nás kľúčové názory obyvateľov. Chceme osloviť čo najviac záujmových skupín a nájsť spoločenský konsenzus, v ktorom by sa zosúladili potreby občanov s víziami mesta,“ spresnil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Séria stretnutí pokračuje už dnes, pilotné oboznámenie obyvateľov a zisťovanie problémov na Hlinách III a IV sa bude konať dnes 23. októbra v Krajskej knižnici na ulici Antona Bernoláka. Obyvatelia Hlín VII. sa budú môcť vyjadriť na stretnutí 5. novembra v Základnej škole Jarná 20.

Samospráva kladie dôraz najmä na osobný kontakt, ďalšou alternatívou spoluúčasti je dotazníkový prieskum, v ktorom môžu Žilinčania vyjadriť svoje pripomienky, názory a postrehy ku revitalizácii. Prieskum sa skladá z 10 otázok a je anonymný. Vyplnený dotazník, ktorý mesto distribuuje do schránok, môžu občania odovzdať na Mestskom úrade v Žiline, prípadne v mieste, kde sa stretnutia konajú.

Zdroj: Mesto Žilina


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu