FOTO: Do nemocnice v Žiline už vozia nové postele, vymenia ich viac ako 500


FOTO: Do nemocnice v Žiline už vozia nové postele, vymenia ich viac ako 500
Galéria: 12 fotiek
Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline aktuálne prechádza historicky najväčšou obnovou lôžkového fondu. Kamióny začali privážať desiatky kompletne nových moderných postelí spolu s antidekubitnými matracmi a ďalším príslušenstvom, ktoré nemocnica získala v rámci centrálneho verejného obstarávania zo zdrojov Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. Počet vymenených postelí sa zastaví až na čísle 513.

Modernizáciou prejdú približne tri štvrtiny lôžok v celej nemocnici. Celková investícia predstavuje takmer 1,6 milióna eur. Ešte v septembri dorazilo do Žiliny prvých 11 detských postieľok, ktoré slúžia malým pacientom na oddelení pediatrie, oftalmológie a ORL. Predošlú dodávku však už v týchto dňoch dopĺňajú kamióny s lôžkami pre dospelých pacientov.

„Je to veľmi dobrá správa pre pacientov, ktorí počas pobytu v nemocnici prirodzene vnímajú najmä prostredie a postele, v ktorých ležia, a tie mali u nás, bohužiaľ, v mnohých prípadoch aj viac ako 20 rokov. Nespĺňali už požiadavky na modernú a kvalitnú medicínu,“ priblížil ekonomický riaditeľ FNsP Žilina Peter Braška s tým, že súčasťou dodávky sú okrem lôžok aj antidekubitné matrace.

„Pohodlie sa prejaví predovšetkým pri dlhodobých liečbach, kde je pacient hospitalizovaný na lôžku dlhší čas. Očakávame, že nové antidekubitné matrace tiež prispejú k ďalšiemu znižovaniu stavov preležanín a zvýšeniu kvality zdravotnej starostlivosti, ktorú v našej nemocnici poskytujeme,“ dodal P. Braška.


Nové postele prinesú veľký prínos i pre zamestnancov. „Pri starých lôžkach bola jednou z nevýhod aj náročná práca pri manipulácii s pacientmi, a to najmä imobilnými. Mnohokrát bolo nevyhnutné vynaložiť veľa energie a fyzickej sily na to, aby boli pracovníci vôbec schopní pacientov polohovať a presúvať. Pri dnešných moderných polohovateľných posteliach už toto namáhanie odpadá,“ zdôraznil vedúci hospodársko-technického odboru FNsP Žilina Eduard Dorčík. Podľa jeho slov je z 502 lôžok pre dospelých až 231 postelí ovládateľných elektricky a zvyšných 271 polohovateľných mechanicky. „Mechanicky polohovateľné lôžka sú ovládané kľukovým mechanizmom a pacienta nie je potrebné dvíhať ručne,“ doplnil E. Dorčík. 

Pôvodné postele, ktoré nahrádzajú nové, nemocnica rozdeľuje na tri typy. Všetky zachovalé ostanú na sklade ako súčasť rezervného fondu, prípadne budú ponúknuté iným organizáciám, domovom sociálnych služieb. Väčšinu zo starých lôžok však čaká likvidácia a cesta do zberu.

Výmena postelí sa postupne dotkne všetkých oddelení so starými posteľami, najväčší počet je určený pre oddelenie vnútorného lekárstva, tzv. interné. Obnova lôžkového fondu v žilinskej nemocnici potrvá do novembra. Z dôvodu vykládky kamiónov je s ňou spojené i čiastočné obmedzenie parkovania na záchytnom parkovisku pri pavilóne LDCH.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina