Autori muralu na Solinkách: Dôležité je, aby maľba nepolarizovala generácie, ale spájala ich v jedno


Foto: Autori muralu na Solinkách: Dôležité je, aby maľba nepolarizovala generácie, ale spájala ich v jedno
Galéria: 7 fotiek
Foto: Ľubomír Flak

Pred niekoľkými dňami bola na sídlisku Solinky v Žiline dokončená ďalšia street-artová maľba. Mural je typ nástennej dekorácie realizovanej na omietku, vďaka ktorej sa mení vizuál verejného priestoru.

Umelci Filip Svrček a Erik Šoška takto skrášlili výmenníkovú stanicu tepla na Borovej ulici. Realizovať podobnú maľbu si okrem času vyžaduje aj financie, v tomto prípade prispela správcovská spoločnosť Bytterm. S realizáciou diela pomáhal miestny poslanec Peter Cibulka.

Autorov čerstvého diela sme sa spýtali aj na to, aký je postup pri maľovaní a prečo si zvolili práve tému moderného poňatia tradícií. 

Koľko ľudí sa podieľalo na príprave a tvorbe?

Celý projekt začal tým, že sme boli oslovení pánom Cibulkom. V minulosti participoval na podobnom projekte, ktorým vytvoril platformu na realizáciu ďalšej veľkoformátovej maľby.

Nemôžeme zabudnúť na nášho kamarát Ľubomíra Flaka, ktorý celý proces zaznamenáva na foto a video. Samozrejme, aj my, dvaja samotní autori maľby Filip Svrček a Erik Šoška :) . 

Maľba kombinuje tradičné a graffiti umenie, prečo práve takto?  

Snažíme spájať tieto dve veci do jedného celku. Dôvodov je viacero. Na sídlisku, v ktorom je maľba umiestnená, je dobré kombinovať tieto dva svety, aby sme oslovili všetky generácie.

Dôležité je, aby maľba nepolarizovala generácie, naopak, spájala ich v jedno. Staršie generácie považujú graffiti za nechcené prvky ich života a naopak u mladých ľudí absentuje vzťah k tradícii a hodnotám, s ktorými sa nikdy nedostali do kontaktu…


Čo všetko sa spotrebuje pri maľbe? 

V prvom rade maľba prechádza viacerými etapami - od samotného návrhu, cez prípravu maľby, kde si prvý deň kompozične návrh rozložíme. Druhý deň pokračujeme samotným maľovaním za pomoci špeciálnych sprejov a postupne prichádzame k finálnej realizácii.

Na maľbu sme minuli okolo 100 sprejov plus ďalšie bežné maliarske potreby. 

Počas leta ste vytvorili maľbu na kúpalisku v Čadci, aké ďalšie projekty máte za sebou?

Tu by som spomenul Identitu ulíc, Športovú halu v Čadci, revitalizáciu podchodu na malej stanici v Čadci, Jump Arénu v Bratislave, predajňu Ford Žilina, mestský festival Sewer Street Fest a mnoho ďalších. 

Mate už naplánované ďalšie maľby?

V štádiu prípravy sú rôzne projekty, nakoľko ale proces schvaľovania a financovania nie je jednoduchý, pomaly a trpezlivo jednáme a snažíme sa o rozmach týchto diel.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu