Rebríček INEKO: Fakultná nemocnica v Žiline je celkovo ôsma, zvíťazila v parametri transparentnosti


Foto: Rebríček INEKO: Fakultná nemocnica v Žiline je celkovo ôsma, zvíťazila v parametri transparentnosti

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil výsledky v poradí piateho ročníka hodnotenia nemocníc. V ňom hodnotí vybrané ukazovatele kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie uplynulých 4 rokov.

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline si polepšila o jednu priečku, z jedenástich nemocníc sa jej ušla celková 8. pozícia. V minulosti bývala žilinská nemocnica posledná, rast v rebríčku značí, že sa jej postupne darí zvyšovať kvalitu a spokojnosť pacientov.

Na druhej priečke sa umiestnila Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku a na tretej Univerzitná nemocnica Martin (UNM). Najväčší nárast zaznamenala FNsP Žilina v hodnotení spokojnosti pacientov, z minuloročných 68% stúplo na 80%.

„Nárast spokojnosti sme pocítili aj na našom internom meraní na základe rozsiahlejšej návratnosti dotazníkov spokojnosti a je výsledkom komplexnej zmeny v prístupe a komunikácii zo strany našich zdravotníkov. Samozrejme, spokojnosť i prístup ešte nie je na takej úrovni, ako by sme chceli, preto máme pred sebou ďalšie pokroky a zlepšenia,“ zhodnotil výsledky generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek. 


Parameter transparentnosti, ktorý sa na celkovom hodnotení podieľa desiatimi percentami, vyšiel pre žilinskú nemocnicu najlepšie. Naopak, INEKO spresňuje, že FNsP Žilina zaostáva v parametri indikátor kvality. Ten sa na celkovom ratingu podieľa dvoma pätinami. Priestor na zlepšenie vidí generálny riaditeľ práve v rámci kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti:


„Naša nemocnica má v tejto oblasti veľmi zlú štartovaciu pozíciu, a to najmä z dôvodu zrušenia piatich oddelení ešte v roku 2011, ktoré komplikujú mnohé procesy. Ide najmä o interné oddelenie, kde sa zbiehajú pacienti s rôznymi diagnózami, ktoré by mali byť liečené na špecifických oddeleniach, a tie tu chýbajú. Problém je tiež v nedostatku odborných lekárov v ambulantnom prostredí, predovšetkým neurológov. Dlhé čakacie doby spôsobujú, že k nám prichádzajú zanedbaní pacienti. Výsledkom je obložnosť niektorých oddelení až nad 90 %, a tým celkové preťaženie nášho personálu,“ zdôraznil Stalmašek.

Systém hodnotenia nemocníc INEKO 2019.

V kategórii všeobecných nemocníc sa spomedzi 33 zariadení umiestnila župná Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Ladislava Nádaši Jégého na šiestej priečke, Liptovská nemocnica s poliklinikou Ivana Stodolu obsadila 17. priečku a Kysucká nemocnica s poliklinikou v Čadci 25. priečku.

INEKO pochválilo hospodárenie v nemocniciach pod správou Žilinského samosprávneho kraja v časti, kde hodnotil vplyv prvej fázy oddlžovania slovenských nemocníc:

„Dobrým príkladom sú nemocnice Žilinského samosprávneho kraja – Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Čadca, ako aj neoddlžovaná Trstená, ktoré aj po očistení od vplyvu oddlženia medziročne zvýšili schopnosť generovať vlastné zdroje a znížili stav svojich záväzkov po lehote splatnosti.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: INEKO