Príprava rekonštrukcie Kaplnky sv. Magdalény na starom cintoríne v Žiline pokračuje


Foto:  Príprava rekonštrukcie Kaplnky sv. Magdalény na starom cintoríne v Žiline pokračuje
Galéria: 7 fotiek
Foto: Iveta Martinková

Historická kaplnka Sv. Magdalény v Žiline na Starom cintoríne roky chátrala, problémom bol aj fakt, že objekt podľa dokumentácie nikomu nepatril. Ešte pred niekoľkými rokmi neevidoval katastrálny úrad na parcele č. 1092 žiadnu stavbu. V minulosti pritom kaplnka pôsobila ako významné miesto, žilinskí richtári si tu, napríklad, odovzdávali svoje úrady.

Kaplnka bola postavená ako vďaka za zažehnanie moru začiatkom 18. storočia. Dnes je kaplnka zaradená v registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok, vďaka čomu bude jej obnova podliehať prísnym pravidlám a záväznému stanovisku Krajského pamiatkového úradu.   

V aktuálnej fáze prípravy jej rekonštrukcie si mesto objednalo spracovanie projektovej dokumentácie od Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline, tá by mala byť hotová v termíne do 29. novembra 2019. Pripravená projektová dokumentácia zvýši šance na úspešné čerpanie externých zdrojov pre rekonštrukciu kaplnky. 

Mesto je na najlepšej ceste, aby splnilo všetky podmienky k možnosti požiadať o dotáciu z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Uzávierky predkladania žiadostí bývajú každoročne v novembri, spolufinancovanie projektu žiadateľom je 5 percent. Na základe toho predpokladám, že na budúci rok by sme sa do programu už mohli zapojiť. Jednou z podmienok je aj projektová dokumentácia,“ vysvetľuje poslankyňa Iveta Martinková, ktorá podala podnet na vyhlásenie stavby za kultúrnu pamiatku. 


Aj keď do začiatku samotnej rekonštrukcie zostáva ešte relatívne dlhý čas, od reštaurátorského výskumu boli postupne realizované ďalšie kroky. V minulosti v kaplnke objavili dva historické zvony, teraz tu ukázali prieskumy možnú existenciu hrobky. Jej prítomnosť ale vylúčil následný archeologický prieskum:

„Po reštaurátorskom výskume nasledoval georadarový a mikrogravimetrický prieskum, oba avizovali možnosť hrobky pod kaplnkou prítomnosťou určitých anomálií pod podlahou v priestore medzi vstupom do kaplnky a miestom, kde býval oltár. Preto sa začal archeologický výskum, ktorý však existenciu hrobky nepotvrdil,“ uzavrela Martinková s tým, že po splnení všetkých zákonných podmienok k obnove kaplnky bude možné pristúpiť k jej rekonštrukcii.

 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu