V Žiline pomáhajú pacientom s poruchami vyprázdňovania močového mechúra vďaka ČIK centru


Foto: V Žiline pomáhajú pacientom s poruchami vyprázdňovania močového mechúra vďaka ČIK centru Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

V žilinskej nemocnici pomáha oddelenie urológie pacientom s rôznymi poruchami vyprázdňovania močového mechúra aj prostredníctvom čistej intermitentnej katetrizácie (ČIK) vďaka jedinečnému ČIK centru. Zväčša ide o pacientov s diagnózou skleróza multiplex, svalovou dystrofiou, pacientov po akútnej mozgovo-cievnej príhode či po úrazoch.

„Žilinská urológia je jedným z významných urologických centier a vďaka prístrojovému a personálnemu vybaveniu patríme medzi špičku na Slovensku. Liečime pacientov aj v komplikovanejších a špecifických prípadoch. Ide o rôzne problémy, ktoré sa snažíme riešiť individuálne a liečbu prispôsobiť pacientovi na mieru. Aj preto u nás vzniklo napríklad i ČIK centrum pod záštitou spoločnosti Coloplast,“ vysvetlil primár oddelenia urológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Roman Mráz.

ČIK centrum je v žilinskej nemocnici k dispozícii pre dospelých, ale v spolupráci s oddelením pediatrie tiež pre detských pacientov s problémami vyprázdňovania močového mechúra. Ako uvádza vedúca sestra oddelenia urológie FNsP Žilina Edita Soláriková, problém u pacientov spočíva v tom, že pacienti sa síce dokážu spontánne vymočiť, no napriek tomu ostane v močovom mechúre tzv. reziduum - zvyškový moč, ktorý je podkladom pre chronický infekt, tvorbu močových alebo obličkových kameňov a môže viesť až k akútnemu zlyhaniu obličiek.

„Doteraz sme takúto situáciu riešili zavedením trvalého močového katétra, čo pre pacienta často znamená mnoho obmedzení, najmä v spoločnosti a na verejnosti. Dnes už je však možnosť využívať i samocievkovanie, ktoré zo začiatku môže naháňať trochu strach, no v ČIK centre sa snažíme pacientov čo najviac edukovať a ukázať im, že je to len o cviku. Po dvoch, troch razoch sa prvotné obavy skutočne vytrácajú a pacienti si to nevedia vynachváliť,“ priblížila vedúca sestra žilinskej urológie. 


Na fotke tím ČIK centra (zľava): MUDr. Tomáš Krebes, Antónia Majzelová, PhDr. Edita Soláriková, MUDr. Filip Macášek.

V prípade záujmu je dôležité absolvovať prvotnú diagnostiku s lekárom na urologickej ambulancii FNsP Žilina, na základe ktorej je indikovaná liečba podľa potrieb a ochorenia pacienta. V prípade samocievkovania poskytuje oddelenie urológie kompletný servis, edukáciu, nácvik i ďalšiu starostlivosť.

„Pacient si v tomto prípade denne sám zavádza jednorazový katéter cez močovú rúru do močového mechúra. Na začiatku si vyberie pomôcky, ktoré mu vyhovujú a tie mu každý mesiac domov doručí kuriér. Služba i vybavenie sú plne hradené zdravotnou poisťovňou, takže nie je potrebné nič doplácať,“ zdôraznila E. Soláriková.  

Informovať sa môžu pacienti na telefónnom čísle +421 5110 435


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina