Ďalším trom vodičom v Žilinskom kraji nechal súd prepadnúť vozidlá za jazdu pod vplyvom alkoholu


Foto: Ďalším trom vodičom v Žilinskom kraji nechal súd prepadnúť vozidlá za jazdu pod vplyvom alkoholu

Polícia eviduje na cestách v Žilinskom kraji vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu takmer každý deň. Väčšinou to pre nich skončí peňažným, podmienečným alebo nepodmienečným trestom a zákazom viesť motorové vozidlo na určitú dobu. Napriek hliadkovej činnosti a možnosti vysokého postihu je stále na cestách množstvo vodičov, ktorí sadnú za volant s alkoholom v krvi.

Žilinská polícia dnes informovala o troch prípadoch, kedy v prípade obvinených súd rozhodol o prepadnutí motorového auta v prospech štátu. Trestné rozkazy poukazujú na nekompromisné jednanie polície a súdov v prípade nezodpovedných vodičov, ktorí jazdia aj napriek uloženým zákazom a pod vplyvom alkoholu.


V prvom prípade ide o obvineného muža z Trstenej, ktorý mal 2. septembra 2019 šoférovať osobné auto značky Mitsubishi pod vplyvom alkoholu. Pri kontrole nafúkal 1,05 mg/l čo je v prepočte 2,19 promile. Ako uvádza trestný rozkaz, vodič sa dopustil prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu bol uložený trest odňatia slobody na 4 mesiace s podmienečným odkladom na 24 mesiacov. Zároveň mu súd uložil zákaz činnosti viesť motorové vozidlá všetkého druhu na dobu 5 rokov a 7 mesiacov a trest prepadnutia veci - motorového vozidla Mitsubishi.

V druhom prípade viedol 28. júna 2019 vodič v Námestove pod vplyvom alkoholu motocykel značky Honda. Pri policajnej kontrole nafúkal 1,11 mg/l čo je v prepočte 2,31 promile. Vodič navyše šoféroval s uloženým zákazom činnosti viesť motorové vozidlá. Súd v prípade rozhodol o treste odňatia slobody vo výmere 10 mesiacov so skúšobnou dobou na 30 mesiacov a zákaze činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 5 rokov a 8 mesiacov. Taktiež bol uložený trest prepadnutia veci - motocykla značky Honda.

Tretí prípad pochádza taktiež z Oravy, kde policajná hliadka zastavila 16. júla vodiča na vozidle značky Suzuki pod vplyvom alkoholu. Pri kontrole nafúkal 1,03 mg/l čo je v prepočte 2,15 promile. Aj tento vodič šoféroval napriek uloženému súdnemu zákazu. Súd preto rozhodol o treste odňatia slobody vo výmere 9 mesiacov so skúšobnou dobou 24 mesiacov a zákaze činnosti viesť motorové vozidlá na dobu 5 rokov a 7 mesiacov. Taktiež bol uložený trest prepadnutia motorového vozidla značky Suzuki.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Žilina