Oravský expres má za sebou prvú sezónu, pre veľký záujem museli zdvojnásobiť kapacitu


Foto: Oravský expres má za sebou prvú sezónu, pre veľký záujem museli zdvojnásobiť kapacitu Foto: Žilinský samosprávny kraj

Oravský expres má za sebou prvú, mimoriadne úspešnú sezónu.  Počas leta odviezol viac ako 2.000 turistov a návštevnosť Oravského hradu počas sobôt stúpla o takmer 20% v porovnaní s predchádzajúcim obdobím. Atraktívnu novinku pre turistov spustila počas leta Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko.

Špeciálny turistický vlak Oravský expres premával každú sobotu počas letných prázdnin zo Žiliny do Oravského Podzámku a späť. Na rozdiel od bežných vlakových spojení, ktoré smerujú na Oravu, premával bez prestupov a počas pilotnej sezóny ho verejnosť mohla využívať bezplatne.

Cestujúci mali na výber z jedenástich zastávok, v okolí ktorých sa nachádzajú zaujímavé turistické ciele. Okrem Oravského hradu tak mohli navštíviť napríklad aj hrad v Strečne, drevený artikulárny kostolík v Istebnom, odviesť sa na pltiach po Orave alebo Váhu, pozrieť si vodopád v Šútove alebo ďalšie zaujímavé miesta na turistiku a cykloturistiku. 

Najobľúbenejšou zastávkou bol pre cestujúcich jednoznačne Oravský Podzámok s turistickým cieľom Oravský hrad. Najviac cestujúcich mierilo práve sem, čo sa odrazilo aj v štatistikách návštevnosti hradu. V porovnaní s prázdninovými sobotami v roku 2018 hrad navštívilo o 19,4 % turistov viac,“ povedala výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.



Pôvodná kapacita vlaku bola 78 miest na sedenie a 5 na prepravu bicyklov. Pre veľký záujem sa však KOCR Žilinský turistický kraj rozhodla posilniť Oravský expres o ďalšiu vlakovú jednotku a kapacita miest sa tak v polovici sezóny zdvojnásobila.

„Teší nás, že sa myšlienka sezónnych expresov úspešne rozšírila do jednotlivých regiónov Slovenska, pretože tieto sezónne spoje významne prispievajú k rozvoju turistického ruchu. Oravský expres v lete absolvoval premiéru a okamžite si našiel svojich cestujúcich. Fakt, že sme museli dokonca zvýšiť kapacitu spojov, je dôkazom toho, že šlo o naozaj vydarený projekt. Podobnej spolupráci sme otvorení aj v budúcnosti,“ hovorí predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký.

Žilinský kraj patrí dlhodobo k najnavštevovanejším regiónom na Slovensku. Minulý rok oslavoval dosiahnutý turistický milión, tento rok záujem o spoznávanie krás Žilinského kraja ešte narástol.

„Pre nás je to zároveň záväzok, aby sme pre našich návštevníkov, ale i domácich pripravovali stále nové lákadlá. Preto sa teším, že si turistická novinka z dielne našej Krajskej organizácie cestovného ruchu získala priaznivcov. Naplno ju využili najmä rodiny s deťmi, ale i cyklisti a počas leta sa stala vyhľadávaným dopravným spojením pri potulkách naším krajom,” povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Svoju poslednú jazdu ukončil Oravský expres v sobotu 31. augusta. Projekt finančne podporil KOCR Žilinský turistický kraj a Ministerstvo dopravy a výstavby.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinský samosprávny kraj