Žilinskí gymnazisti a ich ruskí kolegovia ukončili projekt spoločnou divadelnou hrou Fahrenheit 451


Foto: Žilinskí gymnazisti a ich ruskí kolegovia ukončili projekt spoločnou divadelnou hrou Fahrenheit 451 Foto: Marek Gřešek

Študenti z Gvarza Drama clubu na Gymnáziu na Varšavskej ceste v Žiline zakončili projekt Towards Each Other Slovakia-Moscow nacvičením a odohraním spoločnej divadelnej hry Fahrenheit 451 spolu s ich ruskými kolegami. Projekt vznikol po medzinárodnej divadelnej súťaži Class in Action v Prahe, kde bola nadviazaná spolupráca s divadelným súborom ATO z Moskvy. 

Cieľom projektu bolo recipročne navštíviť obidve krajiny - Rusko aj Slovensko, a spoločne nacvičiť divadelné predstavenie. „Zo začiatku som neverila, že sa nám podarí získať dostatočné finančné prostriedky na náš ambiciózny projekt, ale postupne sa všetko začalo obracať v náš prospech. Prvým náznakom nádeje bol mail od ruskej ambasády, v ktorom nám prisľúbili podporu a pomoc tým, že nám poskytnú humanitárne víza do Ruska zdarma. V ten istý deň nám odbor školstva a športu ŽSK, reprezentovaný p. riaditeľkou Školovou, prisľúbil finančnú pomoc na nákup leteniek a prepravu na letisko a späť. A potom to malo rýchly spád,“ uvádza za divadelný Gvarza Drama club Miljana Mišová.

Ruskí študenti boli ubytovaní v rodinách vďaka ochote rodičov

Finančne pomohol aj Rotary club Žilina, ktorý poskytol peniaze na nové kostýmy - tie ušila na mieru pani Gašpercová z Bytče. Na ubytovanie prispeli pán Snadík a nemecká spoločnosť YLC, ďalšie peniaze na ubytovanie ruských náprotivkov v Žiline poskytlo aj mesto Žilina prostredníctvom grantového systému. 

„Organizácia pobytu ruského súboru v Žiline nebola vôbec jednoduchá. Keďže chceli byť ubytovaní v rodinách, aby sa čo najviac dozvedeli o slovenskom spôsobe života, bolo treba osloviť rodičov divadelníkov so žiadosťou o pomoc. Na moje prekvapenie a radosť sa hneď našli rodiny, ktoré nemali problém ubytovať nielen jedno dieťa, ale aj dve, tri či štyri. Moji divadelníci majú úžasných a chápavých rodičov, ktorým by som sa aj touto cestou chcela poďakovať za nezištnú pomoc – rodiny Koprdu, Horvátovej, Cisarikovej, Žanonyovej, Hmírovej, Horehájovej, Chovancovej a Lonckovej. Milí rodičia, veľmi pekne vám ďakujem za podporu nášho projektu. Ruské deti sa u vás doma cítili veľmi dobre,“ spresnila Mišová.


V týždni od 21. do 27. septembra 2019 sa žilinskí študenti aj vedúci venovali členom ruskému súboru a aktivitám, ktoré im pripravili. Program zahŕňal výlety a nácviky počas každého dňa, zahraniční študenti si postupne pozreli Krajskú hvezdáreň v Žiline, hrad Strečno, Budatínsky hrad, Burianovu vežu, Čičmany, Bojnice či Rajeckú Lesnú.

Vo štvrtok v Mestskom divadle pred plným hľadiskom zahrali spoločne slovensko-anglickú adaptáciu hry Fahrenheit 451 od Raya Bradburyho.

Zdroj: Marek Gřešek

Spoločné divadelné predstavenie si okrem žiakov našej školy prišli pozrieť aj pozvaní hostia, za mesto Žilina viceprimátorka Barbora Birnerová, členovia Rotary clubu Žilina, rodičia, starí rodičia, priatelia a známi, žiaci Súkromného anglického gymnázia v Žiline, Športového gymnázia v Žiline a Gymnázia v Bytči.

Zdroj: Marek Gřešek

V hľadisku sedela aj odborná porota, ktorá poskytla žiakom hodnotiace hárky so svojimi postrehmi a názormi. Po náročnom dni sa večer opäť všetci stretli v priestoroch školy na Varšavskej ceste 1 na záverečnom galavečeri s krátkym programom a občerstvením. 

„Prišli zatancovať aj deti zo súboru Lieska, naši ruskí priatelia si prevzali drobné spomienkové darčeky z rúk zástupkyne riaditeľky p. Klapitovej a potom sme sa všetci spoločne zabávali. Ďakujem všetkým svojim divadelníkom za to, ako sa o ruských hostí postarali, ako perfektne zahrali spoločnú divadelnú hru a samozrejme za to, že zvládli tento projekt. Ďakujem všetkým sponzorom za finančnú podporu a dôveru. Ďakujem všetkým, ktorí mi pomohli pri realizácii tohto projektu, kolegyniam, ktoré mi pomohli pri výletoch (p. Bačová) a výzdobe telocvični (p. Chlebanová a p. Malinová) a najviac ďakujem vedeniu školy Gymnázia Varšavská cesta za pomoc, podporu, dôveru, chápavosť a vôbec za to, že nám učiteľom dáva možnosť realizovať sa v aktivitách, ktoré sú síce mimo učebného plánu, ale zviditeľňujú našu školu na verejnosti,“ uzavrela vedúca Gvarza Drama clubu Miljana Mišová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Miljana Mišová, Gvarza Drama Club