FOTO: Pri vykladaní kamióna v žilinskej spoločnosti objavili troch utečencov z Afganistanu


FOTO: Pri vykladaní kamióna v žilinskej spoločnosti objavili troch utečencov z Afganistanu
Galéria: 9 fotiek

Dnes 3. októbra predpoludním prijalo operačné stredisko Policajného zboru Slovenskej republiky oznámenie o tom, že počas vykladania nákladného vozidla v žilinskej spoločnosti na ulici Bytčická sa v priestoroch nákladného prívesu nachádzali tri cudzie osoby.

Policajná hliadka po prijatí oznámenia vyrazila na miesto situáciu preveriť. Vodič nákladného vozidla uviedol, že nevedel o ich prítomnosti vo vozidle. Osoby, ktoré sa nachádzajú na území štátu pravdepodobne bez povolenia, na mieste tvrdili, že pochádzajú z Afganistanu.

Osoby by mali byť vo veku od 18 do 23 rokov. Našťastie nebolo potrebné lekárske ošetrenie, napriek ceste v nákladnej časti vozidla sú v poriadku. Na miesto sa dostavili aj policajti národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii a mobilnej jednotky, ktorí budú ďalej riešiť neoprávnený pobyt cudzincov.

V domovskej krajine zadržaných mužov stále pretrváva vojnový stav, Afganci sú druhou najpočetnejšou skupinou utečencov

Agentúra OSN pre utečencov uvádza, že Afganci sú po Sýrčanoch druhou najväčšou skupinou utečencov na svete, ich počet odhaduje na 2.7 milióna. Medzi najväčších hostiteľov utečencov patrí Turecko, Pakistan, Uganda, Sudán a Nemecko.

Zdroj: unhcr.org

Vojna v Afganistane začala v roku 2001 s cieľom zobrať moc z rúk hnutiu Taliban, ktoré odmietlo vydať strojcu útokov na Svetové obchodné centrum v New Yorku a lídra Al-Káidy Usáma bin Ládina.


V roku 2014 síce ukončili spojenecké vojská NATO bojovú misiu, podľa BBC ale dnes Taliban aktívne operuje približne na 70 percentách územia Afganistanu. Násilná činnosť hnutia núti ľudí utekať z krajiny a hľadať si útočisko každý deň. V krajine sa stále nachádzajú vojaci aliancie, ktorí pomáhajú trénovať miestne bezpečnostné a obranné sily.

V Afganistane pomáhajú aj slovenskí vojaci

K júnu 2019 pomáhalo v rámci misie Resolute support aj 33 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky, cieľom nebojovej operácie je výcvik, poradenstvo a podpora.

„Hlavným cieľom je podpora budovania a rozvoja schopností Afganských národných obranných a bezpečnostných síl (Afghan National Defence and Security Forces - ANDSF) a Afganských bezpečnostných inštitúcií (Afghan Security Institutions - ASI), ktoré budú pod efektívnou civilnou kontrolou a riadením schopné čeliť bezpečnostným výzvam v krajine,“ spresňuje Ministerstvo obrany Slovenskej republiky.

V novembri 2017 zachytila hliadka Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii Banská Bystrica v mestskej časti Žiliny Budatíne dve súpravy nákladných vozidiel spolu s 79 osobami vo veku cca od 3 mesiacov do cca 50 rokov, detí, mužov aj žien. Išlo o štátnych občanov Iránskej islamskej republiky, Irackej republiky a Sýrskej republiky.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu