FOTO + VIDEO: Žilinská univerzita má dve najmodernejšie lietadlá na výcvik


Foto: FOTO + VIDEO: Žilinská univerzita má dve najmodernejšie lietadlá na výcvik
Galéria: 11 fotiek

Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum Žilinskej univerzity v Žiline má opäť prírastok do svojej flotily. A nejde len tak o hocijaké lietadlá, ale o dve z tých najmodernejších. Postupne vyradené Zlíny 142 nahradzujú úplne novými Zlínmi Z-242L, ktoré prileteli na Slovensko len pred pár dňami. Dnes sa uskutočnil ich krst na letisku v Žiline - Dolnom Hričove.

Žilinská univerzita v Žiline je lídrom dopravného vzdelávania nie len na Slovensku a som preto rád, že sa nám darí ambície v tejto oblasti napĺňať aj reálnymi výsledkami. Špecifickou a významnou oblasťou pôsobenia UNIZA je vzdelávanie v oblasti letectva a jeho zabezpečenia vo všetkých formách štúdia, ako aj realizácia výcvyku pilotov. Z toho dôvodu chceme podporiť túto oblasť aj kúpou dvoch lietadiel, ktoré patria medzi najmodernejšie a najvhodnejšie z pohľadu zabezpečenia kvalitného pilotného výcviku študentov,“ povedal prof. Ing. Jozef Jandačka, PhD, rektor Žilinskej univerzity v Žiline (UNIZA).

Žilinská univerzita v Žiline, katedra leteckej dopravy (KLD) a Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum (LVVC) sú centrom vzdelávania, výskumu a výcviku v civilnom letectve. KLD je jednou z jej najstarších výskumno-vzdelávacích katedier na univerzite, ktorej činnosť je priamo previazaná s LVVC, ktoré garantuje kvalitu zabezpečovaného leteckého výcviku. Práve do tohto centra pribudli dva najmodernejšie prírastky - lietadlá Zlín-Z 242 L, ktoré spĺňajú najprísnejšie požiadavky na základný a pokračovací výcvik pilotov a na rozdiel od iných lietadiel rovnakej kategórie umožňujú výcvik všetkých prvkov základnej a vyššej pilotáže, vrátane akrobatických.„Som rád, že sa Žilinskej univerzite v Žiline darí rozšírovať svoj lietadlový park, nie len o laboratóriá, ktoré slúžia za účelmi výskumu, ale aj o lietadlá, ktoré slúžia na zvýšenie kvality vzdelávania a poskytovaného výcviku,“ vyjadril sa prof. Ing. Andrej Novák, PhD., vedúci KLD.


Žilinská univerzita v Žiline zorganizovala dnes 2. októbra 2019 od 14.15 h zaujímavú akciu v priestoroch na Letisku Žilina, kde tieto nové prírastky predstavila. Akcia bola spojená aj s udelením Ceny za mimoriadne zásluhy o rozvoj letectva a kozmonautiky, ktorá je pokračovaním ankety 100 leteckých osobností století, ktorá sa uskutočnila ako súčasť osláv 100 rokov československého letectva.

Vyhlasovateľ tejto ceny Aeroteam Vsetín považuje za dôležité oceňovať osobnosti, firmy a inštitúcie, ktoré sa mimoriadne zaslúžili o rozvoj letectva v Českej a Slovenskej republike. Tento rok boli za nositeľov tohto ocenenia vyhlásení: dvojnásobný majster sveta v leteckej akrobacii Petr Jirmus, letecký akrobat a pedagóg Radomír Orlita, podnik Řízení letového provozu a Žilinská univerzita v Žiline (Katedra leteckej dopravy a Letecké výcvikové a vzdelávacie centrum).

„S ohľadom na zmenu leteckých predpisov za účelom zvyšovania kvality a bezpečnosti leteckého výcviku je nevyhnutný aj nácvik nezvyklých polôh, na ktoré sú potrebné lietadlá tohto typu, a preto ma teší, že aj vďaka tomuto prírastku budeme môcť stále garantovať vysokú úroveň poskytovaného výcviku pre našich študentov,“ povedal Ing. Peter Blaško, CSc., riaditeľ LVVC.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinská univerzita