Žilinskej župe sa podarilo presadiť zvýšenie počtu vlakov na Kysuciach počas rannej dopravnej špičky


Foto: Žilinskej župe sa podarilo presadiť zvýšenie počtu vlakov na Kysuciach počas rannej dopravnej špičky

Dopravná situácia na Kysuciach je v posledných rokoch čoraz horšia. Medzi Žilinou a Čadcou prejde denne viac ako 20-tisíc áut, z toho takmer 3-tisíc kamiónov. Na frekventovanej trase dochádza takmer pravidelne k vážnym aj tragickým dopravným nehodám. 

„Diaľnicu D3, na ktorú všetci čakáme, vláda nestavia. Musíme skonštatovať, že v tomto smere minister dopravy zabudol na Kysuce,“ povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová na dnešnom tlačovom brífingu pri križovatke v Radoli. Podľa nej je jediným riešením posilnenie verejnej dopravy.

Železničná trať medzi Žilinou a Čadcou vedie rovno popri frekventovanej ceste 1. triedy, na ktorej sa denne tvoria rozsiahle kolóny. Žilinská županka preto už pred rokom žiadala ministra dopravy a železničnú spoločnosť, aby zvýšili počet vlakov. 

„Som rada, že po niekoľkých mesiacoch môžem povedať, že situácia sa čiastočne zlepší. Žilinskému samosprávnemu kraju sa podarilo presadiť zvýšenie počtu vlakov, Od decembra by tak mali začať premávať nové ranné spoje medzi mestami Žilina a Čadca,“ uviedla Jurinová.

Vlaky budú jazdiť v časoch, kedy do Kysuckého Nového Mesta potrebujú cestovať pracovníci firiem na rannú zmenu. Županka dodala, že budú naďalej bojovať za ešte výraznejšie posilnenie vlakových spojov v regióne. Cieľom je, aby vlaky počas špičky jazdili aspoň každých 30 minút.

Dopravný expert hnutia OĽANO Jiří Kubáček hovorí, že do Kysuckého Nového Mesta denne dochádzajú stovky pracovníkov. V súčasnosti im ale vlaky prichádzajú zo Žiliny aj z Čadce tak, že nestíhajú ranné zmeny o 06:00 hod. „Navrhli sme pridanie dvoch párov vlakov ráno aj popoludní. V tejto chvíli sme radi, že ministerstvo dopravy so železničnou spoločnosťou vyriešili aspoň rannú špičku,“ povedal Kubáček. 


Nové spoje zo Žiliny aj z Čadce budú prichádzať do Kysuckého Nového Mesta o pol šiestej ráno. Okrem toho pribudne aj jeden večerný vlak zo Žiliny do Čadce, čím sa skompletizuje večerný hodinový takt. Tieňový minister dopravy za hnutie OĽANO Ján Marosz upozornil na to, že podobné kroky pomáhajú postupne riešiť situáciu nielen v okolí Bratislavy, ale aj Košíc a Prešova.

„Aj z tohto miesta žiadame ministra dopravy a železničnú spoločnosť, aby mysleli na týchto ľudí, a aby im aj v budúcom roku pridali ďalšie vlaky. To nie je nejaké ad hoc riešenie, ale systematický prístup posilňovania verejnej dopravy,“ uzavrel Ján Marosz.

Príchody ranných vlakov do KNM

Zo Žiliny

  • 05:01 - súčasný
  • 05:36 - nový
  • 06:01 - súčasný

Z Čadce

  • 04:54 - súčasný
  • 05:37 - nový
  • 06:02 - súčasný


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu