Chatu pod Chlebom zrekonštruujú a rozšíria aj napriek nesúhlasu Správy NP Malá Fatra


Foto: Chatu pod Chlebom zrekonštruujú a rozšíria aj napriek nesúhlasu Správy NP Malá Fatra Foto: wikipedia.sk

Informáciu priniesol aktivista a ochranár Erik Baláž, podľa jeho slov má ísť o výrazný zásah, ktorý bude mať vplyv na životné prostredie. Investičný zámer zamietla správa národného parku s odporúčaním vykonať posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA. 

Následne malo prísť na Okresný úrad v Žiline opačné stanovisko priamo od Štátnej ochrany prírody, ktorá podľa Baláža tvrdí, že nedôjde k zničeniu biotopov a chránené druhy nebudú rušené.

Na informácie ochranára zareagoval aj majiteľ chaty, ktorým je poslanec NR SR a bývalý primátor Martina Andrej Hrnčiar. Obidve stanoviská, ktoré boli zverejnené cez fanstránky na sociálnej sieti Facebook, vám prinášame v nezmenej podobe bez politických dodatkov na ich koncoch.  

Stanovisko Erika Baláža 

Andrej Hrnčiar (MOST -HÍD) si ešte v roku 2018 kúpil chatu pod Chlebom, priamo v Národnom parku Malá Fatra. Tento rok vypracoval investičný zámer chatu zrekonštruovať a významne rozšíriť.

Správa národného parku sa vyjadrila, že táto činnosť môže mať významný vplyv na životné prostredie. Chránené druhy, ktoré v lokalite žijú, budú rušené. Na presklených stenách budovy sa budú zabíjať vtáky. Zvýšená návštevnosť ohrozí jednu z posledných lokalít tetrova hlucháňa v národnom parku. V zimných mesiacoch hrozia problémy s odvážaním odpadu či hromadením odpadových vôd. Stanovisko správy národného parku bolo teda nesúhlasné a správa odporúčala vykonať posúdenie vplyvov na životné prostredie EIA.

Na Okresný úrad v Žiline, ktorý vo veci rozhoduje, prišlo však zo Štátnej ochrany prírody iné stanovisko. Tentokrát priamo z centrály v Banskej Bystrici. Také, ktoré vyhovuje investorovi. Centrála paradoxne nevidí žiadne hrozby. Dokonca v stanovisku tvrdí, že nedôjde k zničeniu biotopov a chránené druhy nebudú rušené.

Zo stanoviska nie je jasné, kto ho vypracoval, no podpis patrí priamo riaditeľovi ŠOP Martinovi Lakandovi. Správu národného parku o tom neinformovali. Tí sa o „novom“ stanovisku dozvedeli v podstate len náhodou. Aj to až vtedy, keď už bolo neskoro. Proces bol ukončený. Žiadne ďalšie posúdenie nebolo treba. V súčasnosti beží konanie o umiestnení prístavby, ktorého národný park už nie je účastníkom.

Hra na ochranu prírody z dielne MOST - HÍD je skutočne len hra. Dokázala štyri roky tlmiť emócie nespokojných ľudí bez toho, aby sa v realite niečo dialo. Nedokázali ochrániť národné parky. Naopak, svojimi klientelistickými praktikami ho priamo ohrozujú. 


Stanovisko Andreja Hrnčiara 

Chatu pod Chlebom som si zamiloval. Nespočetnekrát som si ventiloval hlavu nočným výstupom na Chleb s rozsvietenou čelovkou a skialpovými lyžami na nohách. Chata pod Chlebom mi učarovala natoľko, že som sa ju napokon v roku 2017 rozhodol prostredníctvom svojej firmy kúpiť. S kúpou majetku však prichádza aj zodpovednosť zaň. Preto sme tohto roku vypracovali investičný zámer chatu zrekonštruovať.

Blížia sa však parlamentné voľby a s nimi obvyklá dávka politickej špiny. A tak sa nová politická tvár Erik Baláž, podpredseda strany Spolu, zblízka pozrel na „problém“ chaty pod Chlebom. A vo svojom statuse, ktorý sa už hojne šíri aj po médiách, „zistil“, že jej plánovaná rekonštrukcia spôsobí prírodnú katastrofu. Budú vraj rušené chránené druhy, na presklených stenách budovy sa budú zabíjať vtáky a zvýšená návštevnosť ohrozí jednu z posledných lokalít tetrova hlucháňa v národnom parku. V zimných mesiacoch zasa hrozia problémy s odvážaním odpadu či hromadením odpadových vôd.

Neviem, koľko vtákov sa už zabilo na oknách príbytku pána Baláža, ale môžem ho ubezpečiť, že tieto obvinenia sú nezmyselné. Kto raz videl davy turistov, prúdiace od veľkokapacitnej lanovky do Snilovského sedla desať minút od chaty, vie, že o ďalšej zvýšenej návštevnosti celej oblasti nemôže byť ani reči. Aj v okolí chaty pod Chlebom je už dnes masívny pohyb stoviek turistov, stačí sa pozrieť na priložené fotografie. Hlucháň na pobyt v okolí dávno rezignoval. Napokon, ak by ohrozenie chránených druhov bola pravda, nemohla by predsa dostať povolenie spomenutá lanovka, ktorá je ešte vo vyššom stupni ochrany.

Najväčšou podlosťou je však obvinenie z vyvážania odpadu a hromadením odpadových vôd. Súčasťou investície je totiž už teraz ich čistička za 50-tisíc eur. Zvláštne, že pánovi Balážovi neprekážalo, že päťdesiat rokov doteraz končili výkaly v prírode.

Chcel som si veci vyjasniť. Zdvihol som teda telefón a zavolal pánovi Balážovi, či sa na ním kritizovanom mieste bol pozrieť. A na moje (ne)prekvapenie – nebol. Nikdy!!!! Informácie čerpal iba od riaditeľa Správy Národného parku Michala Kalaša. Voči tomuto pánovi moja spoločnosť namietla zaujatosť aj preto, lebo sa pred časom vulgárne vyjadril, že tam nejaký po..baný Maďar nebude mať chatu.

Preto po sérii pochybných verdiktov správy národného parku prevzala rozhodovanie centrála Štátnej ochrany prírody v Banskej Bystrici a jej verdikt bol pozitívny. Iný ani nemohol byť.Pán Baláž netušil že odborní pracovníci z generálneho riaditeľstva urobili pred vydaním stanoviska aj miestne zisťovanie priamo na tvári miesta.Rekonštrukciou sme totiž poverili renomovanú architektonickú kanceláriu, ktorá má za sebou veľmi úspešnú rekonštrukciu Kamennej chaty pod Chopkom . Jej odborníci sa ešte nestretli s tým, aby „ochranári“ bránili opatreniam, zlepšujúcim prírodné prostredie.

Som úprimne hrdý na to, že dodržiavame všetky ekologické kritériá, ktoré sú pri slovenských horských chatách vzácnosťou. Stačí sa na to spýtať iných odborníkov, ako je pán Kalaš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu