Týždeň dobrých skutkov v Žiline: 278 dobrovoľníkov a 1 156 hodín pomáhania


Foto: Týždeň dobrých skutkov v Žiline: 278 dobrovoľníkov a 1 156 hodín pomáhania Foto: Žilinské dobrovoľnícke centrum

Do Týždňa dobrovoľníctva, ktorý prebiehal na Slovensku od 16. do 22. septembra sa zapojilo 6846 ľudí.  Dobrovoľnícky program pripravilo pre širokú verejnosť viac ako 400 organizácií a spolu dobrovoľníci nezištne odpracovali neuveriteľných 14 513 dobrovoľníckych hodín. 

Ako to bolo v našom kraji? V Žilinskom kraji sa zapojilo 278 dobrovoľníkov aj dobrovoľníčok a spoločne pomáhali 1156 hodín. Týždeň dobrovoľníctva 2019 tak na Slovensku prepísal doterajší rekord v počte zapojených ľudí do dobrovoľníckych aktivít. 

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky, ktorí sa počas Týždňa dobrovoľníctva zapojili do aktivít, opäť dokázali, že na Slovensku sa dejú dobré skutky. Organizáciám pomohli so skrášlením okolia, maľovaním plotov, upratovaním materských a nízkoprahových centier, vyzbierali odpadky a sadili stromčeky.

Taktiež zobrali seniorov aj ľudí s mentálnym postihnutím na prechádzku, piekli s nimi sladké pochutiny a strávili spoločne pár nezabudnuteľných chvíľ hrou, tancom a rozprávaním sa. 

„Týždeň dobrovoľníctva nastavuje každoročne zrkadlo spoločnosti. Tej súčasnej nie je jedno v akom prostredí žije. Ľudia radi pomáhajú a venujú svoj čas tým, ktorí to potrebujú,“ konštatuje Jana Števaňáková, koordinátorka Žilinského dobrovoľníckeho centra.


V rámci Týždňa dobrovoľníctva pripravili organizácie aj množstvo sprievodných podujatí. Ľudia sa mohli zúčastniť Dní otvorených dverí, počas ktorých organizácie prezentovali svoje aktivity, na ktoré potrebujú dobrovoľnícku pomoc.

Nechýbali ani nábory dobrovoľníkov do dobrovoľníckych programov a zoznamka s dobrovoľníctvom, na ktorej sa študenti a budúci dobrovoľníci dozvedeli, čo je dobrovoľníctvo, aké práva a povinnosti majú, či kde ich ako dobrovoľníkov momentálne potrebujú. 

Týždeň dobrovoľníctva sme organizovali pod záštitou Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií. V mene Žilinského dobrovoľníckeho centra ďakujeme všetkým dobrovoľníkom, ktorí sa zapojili do Týždňa dobrovoľníctva 2019, za ich pomoc a vzájomnú spoluprácu, prostredníctvom ktorej dokázali, že DOBRO je v nás, s nami a medzi nami. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilinské dobrovoľnícke centrum