Organizátori e-športových turnajov v Žiline: Sféra je na začiatku, ale má obrovský potenciál


Foto: Organizátori e-športových turnajov v Žiline: Sféra je na začiatku, ale má obrovský potenciál

Projekt CORE v Žiline funguje od začiatku tohto roka, zameriava sa na organizovanie herných turnajov a podujatí pre cieľovú skupinu neprofesionálnych hráčov zo Žiliny a blízkeho okolia. Popularita elektronických športov neustále rastie, v Žiline sa na turnajoch CORE hrajú zatiaľ League of Legends a Counter Strike: Global Offensive.

Celý projekt zastrešuje občianske združenie STOPY, turnaje sa odohrávajú v priestoroch ESCAPEclubu, nachádzajúceho sa v Dome odborov. Organizátorov turnajov sme vyspovedali aj o tom, čo ich motivovalo začať s organizovaním turnajov či aký vidia potenciál v tomto rastúcom odvetví.

Čo vás viedlo k vytvoreniu projektu CORE a aké turnaje ste už zorganizovali? 

CORE ako taký už existoval predtým, ale nevolal sa tak, my ako kamaráti sme organizovali turnaje už dávno predtým. Avšak tento rok v januári sme dostali myšlienku a začali ju realizovať. Celú dobu nás poháňa myšlienka toho tvoriť v Žiline komunitu ľudí, s ktorými by sme my ako organizátori potom mohli spolu hrať.

Ako určite viete, veľa hráčov má aj problém sa začleniť a my im chceme vytvoriť miesto, kam by mohli chodiť a spolu s ďalšími ľuďmi sa zabávať. Udalostí sme už spravili 7, z toho bolo 5 turnajov (2 v hre CS:GO a 3 v League Of Legends) a 2 “pozeračky” kde sme pozerali Celosvetový šampionát. Z tých 5 turnajov boli 3 štýlu “For Fun” po slovensky “pre zábavu” a 2 kompetitívne, kde už išlo o to aj vyhrať, ale stále sa zabaviť.

Momentálne organizujete turnaje v League of Legends a Counter-Strike, prečo práve tieto dve hry? 

League of Legends bola hra, ktorou to celé odštartovalo. Boli sme partia chalanov v Žiline, ktorá niekoľko krát do roka organizovala vlastný malý turnaj, kde sme mohli byť spolu, hrať, rozprávať sa, riešiť taktické ale aj vtipné situácie, vybehnúť von na jedlo a užívať si komornú atmosféru pri našom hobby.

Keď sme vytvorili projekt CORE tak to vyvolalo záujem aj u kamarátov, ktorí hrajú práve Counter-strike a rozdelili sme sa na dva organizačné tímy, ktoré napriek tomu, že sa jedná o rozdielne hry, spolupracujú a vidia za tým viac, než len monitor a hru.

Máte stanovené pravidlá pre úroveň prihlásených hráčov alebo sa môže prihlásiť ktokoľvek?

Našou víziou je vytvoriť turnaje najmä pre “amatérskych” hráčov, ktorí hrajú príležitostne, keď prídu domov z práce alebo zo školy a ktorých počítačové hry bavia ako hobby a nemajú čas a zručnosti ísť na profesionálny turnaj ale predsa chcú zažiť hráčsku komunitu a nehrať iba sami doma.

Projekt nemá vekové obmedzenia a vítaný je každý, komu je blízky herný svet a chce sa stretávať s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Okrem prihlásenia sa ako hráč hľadáme aj ľudí, ktorých by bavilo pomáhať v organizačnom tíme.

 Aká veľká je podľa vášho odhadu komunita hráčov elektronických športov v Žiline?

Dostatočne veľká na to, aby sme ju ešte niekoľko rokov čerpali a stále mali koho oslovovať. Myslíme, že je ťažké dostať ľudí z pohodlia domova, aby si zbalili svoj PC/notebook a priniesli ho na miesto turnaja. Preto plánujeme postupne oslovovať inštitúcie a miesta, kde je väčšia koncentrácia ľudí s touto záľubou.

Medzi ne patria stredné školy, univerzita ale aj firmy zamerané na IT, design a podobne. Uvedomujeme si, že na oslovenie ľudí je potrebné viac ako iba názov hry a pekná grafika. Sú to faktory, ktoré ľudí prilákajú, ale našim zámerom je stretávať sa častejšie a k tomu treba chuť hráčov byť súčasťou niečoho väčšieho ako len svojej pohodlnej stoličky v izbe.

Snažíme sa preto ľudí inšpirovať, či už výhernými cenami, ponukou netradičnej zábavy s ďalšími ľuďmi, ktorí majú radi podobné veci alebo vytvorením priestoru na nové kamarátstva. Je to predsa prirodzené stretávať sa v partii ľudí, ktorí majú radi dobré jedlo, cestovanie, futbal a podobne. Preto nevidíme dôvod, prečo by to malo byť inak pri niečom tak rozšírenom ako hry.

Najstarší a najmladší hráč, ktorý sa predstavil na vašich turnajoch?

Ako sme už spomínali, na naše akcie/turnaje prichádzajú rôzne vekové kategórie, od základných škôl až po pracujúcich ľudí, najmä v sektore IT. Najmladší hráč na našej udalosti mal okolo 11-12 rokov, najstarší niečo cez 30, takže je to veľmi pestré a otvára sa priestor pre medzigeneračný dialóg.  Preto je v našom záujme dodržiavať family-friendy spôsob organizácie pri našich udalostiach.


Veríte, že sa raz turnaje v elektronických športoch stanú hromadnejšie navštevovanými aj v menších mestách ako je Žilina?

Na Slovensku je e-športová sféra ešte v začiatkoch, ale má obrovský potenciál uchytiť sa na školách medzi mladými hráčmi, ktorých je podľa nás aspoň toľko čo v iných fyzických športoch. Už teraz je toho dôkazom naša partnerská organizácia KOALan, ktorá už druhý rok organizovala herný festival UNIZA Masters pod záštitou Žilinskej univerzity. Táto udalosť mala obrovskú návštevnosť a chodia tam práve ľudia zo Žiliny a okolia.

Okrem toho máme v rámci Slovenska aj Slovenskú Asociáciu elektronických športov, ktorá je priamym členom Medzinárodnej Ešportovej Federácie. Najskôr to však celé musí vybuchnúť vo veľkomestách, aby sa trend presunul aj do širšieho okolia a potom sa to viac uchytí aj v menších až maličkých mestách. Je to podľa nás neoddeliteľnou súčasťou budúcnosti, ktorá nás čaká.

Najmä pre enormný rozmach tohto priemyslu v Severnej Amerike a vo východnej Ázii kde sa najväčšie turnaje hrávajú s cenovým rozpätím výhier rádovo v osemciferných sumách.

V čom sú elektronické športy a turnaje v nich odlišné oproti tým tradičným, fyzickým?

Elektronický šport, takzvaný „ešport“, je rozdielny v tom že nevykonávate priamu fyzický aktivitu, ktorá je charakteristická pre drvivú väčšinu športov. Napriek tomu má ešport veľmi veľa spoločných prvkov s klasickým športom akým je napríklad hokej.

Hrá sa v tímoch kde výborná komunikácia založená na prijímaných a odovzdávaných informáciách je absolútny základ úspechu spolu s dôverou, dobrými vzťahmi v rámci hráčskej časti tímu ale aj organizačnej časti tímu. Neodmysliteľnou súčasťou sú náročne tréningy sústredenia, výdrže, spolupráce a ďalších kľúčových veci, bez ktorých by ani hokej nebol hokejom.

Ďalším spoločným znakom sú jasne stanovené detailné pravidlá hry a taktiež je presne známa plocha na ktorej hra prebieha. Ak sa bližšie pozrieme na profesionálnych ešport hráčov, je bežné, že majú svojich osobných masérov, trénerov pohybu bez ktorého ľudské telo chradne, manažérov, sponzorov a akúkoľvek ďalšiu ľudskú alebo systémovú zložku, ktorá zabezpečuje vysoký výkon hráča a tímu.

Dá sa prísť pozrieť turnaj aj len ako fanúšik?

Okrem hráčskej komunity by sme chceli budovať aj divácku komunitu a práve diváci majú voľný vstup na podujatia na ktorých sa okrem hrania zápasy aj premietajú v diváckej zóne. S premietaním ide ruka v ruke komentovanie diania na hernej ploche pre semifinálové a finálové zápasy.

Pre divákov a hráčov taktiež plánujeme spustiť aj bočné programy - prednášky, „Old school kútik“ kde sa bude dať zaspomínať napríklad na PlayStation 2 a sprievodné hry, fotostena s rekvizitami z hier a iné. V rámci udalosti je dostupné aj občerstvenie a pitný režim.  Nájdete nás v ESCAPEclube na Malej scéne domu odborov (parkovisko domu odborov).

Poznáte Žilinčanov, ktorí sa presadili vo svete hraním hier?

O Žilinčanoch nevieme, ale Slovákov je čím ďalej viac vo svete, hráči ako „GuardiaN“, „Styko“, „Zero“, „frozen“  a ďalší sú toho živým dôkazom práve v hre Counter-strike a myslíme si, že sa určite nájdu hráči aj v iných hrách.

Najbližšie podujatia

CORE: Jesenný 5v5 Turnaj
https://www.facebook.com/events/2489116981322730/  

CORE CS:GO 5v5 Tournament by Fadee
https://www.facebook.com/events/416162699034071/  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu