Mestská polícia Žilina upozorňuje na opätovný výskyt podvodníkov s falošnými zbierkami peňazí


Foto: Mestská polícia Žilina upozorňuje na opätovný výskyt podvodníkov s falošnými zbierkami peňazí Foto: Mestská polícia Žilina

Mestská polícia Žilina informuje, že opäť zaznamenala aktivity prevažne rumunských falošných vykonávateľov zbierok. Kamerovým systémom osoby lokalizovali, preverili, doriešili a ich činnosť ukončili. Tieto osoby pristavujú ľudí a predkladajú im na podpis zhotovené papiere s logom rôznych organizácií, pričom žiadajú peniaze na charitu priamo do ruky.

Aby vzbudili dôveryhodnosť oslovených ľudí, v kolónkach dokumentu majú vymyslené predpísané údaje osôb, ktoré im poskytli finančné prostriedky. Samozrejme niektorí predstierajú hluchonemých, alebo inak postihnutých.

Odporúčanie Mestskej polície 

V prípade zistenia takýchto podozrivých osôb neotvárať peňaženku, ale kontaktovať mestskú alebo štátnu políciu. Ľudia by si mali vždy preveriť, či je zbierka povolená a osoba, ktorá od nich žiada peniaze je oprávnená zbierku vykonávať.


Ak sa vykonáva zbierka zbieraním do stacionárnych pokladničiek alebo do prenosných pokladničiek (neexistuje však zbierka priamo do rúk) je právnická osoba vykonávajúca zbierku povinná zabezpečiť pokladničky proti násilnému otvoreniu a proti odcudzeniu vložených príspevkov. Právnická osoba je povinná pokladničku označiť názvom právnickej osoby vykonávajúcej zbierku, nápisom “Verejná zbierka”, registrovým číslom zbierky a názvom správneho orgánu, ktorý zbierku zapísal do registra zbierok.

Register verejných zbierok vedie Ministerstvo vnútra SR ako verejný zoznam, do ktorého sa zapisujú zákonom ustanovené údaje Ministerstvo vnútra SR a okresné úrady.

http://ives.minv.sk/vez/(S(ujotqxzii1vzho1uleadfkrq))/default.aspx


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Mestská polícia Žilina