Mali na 17. novembri 1989 podiel tajné služby? A ako sa zmenila spoločnosť po smrti Jána Kuciaka?


Foto: Mali na 17. novembri 1989 podiel tajné služby? A ako sa zmenila spoločnosť po smrti Jána Kuciaka? Foto: zaslusneslovensko.sk

O horúcich spoločenských témach sa budú rozprávať na Žilinskom literárnom festivale hostia ako Andrej Bán, Fedor Gál, Daniel Pastirčák, Miroslav Marcelli a ďalší.

Festival začína už vo štvrtok 19. septembra v Novej synagóge a Nadácii POLIS!
Kompletný program festivalu nájdete na webe www.zlf.sk, z aktuálnych spoločensko-politických tém dávame do Vašej pozornosti:

ODPOR K REŽIMU PRED NOVEMBROM 1989 A HĽADANIE ALTERNATÍVY
štvrtok 19. 9. 2019 / 16:30 / Nadácia POLIS / Vstup voľný

Podujatie organizujeme pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie a v predvečer zhromaždení za slušné a spravodlivé Slovensko. Československý disent, underground, ochranárstvo. Túžba po osobnej slobode, štyri centrá československej neoficiálnej kultúry, paralelné životy.

Kľúčové osobnosti, najdôležitejšie aktivity a zásadné texty z „podzemia“. Fakty o tom, či mali na 17. novembri 1989 podiel tajné služby, či to bol plánovaný prevrat a aký bol vplyv podzemnej scény na pád železnej opony. A čo dnešok? Existuje dnes aktívny disent a underground? Odkaz historického undergroundu a prednovembrového ochranárstva dnešnej spoločnosti.

Hostia: Mikuláš Maňo Huba / Martin Machovec / Ľubomír Morbacher / Jana Soukupová / Daniel Pastirčák

NeklaMAŤ!
piatok 20. 9. 2019 / 17:00 / Nová synagóga / Vstup voľný


ANDREJ BÁN, ZUZANA PETKOVÁ, ADAM VALČEK
Ako sa zmenila spoločnosť a novinárska práca po smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej? Ako sa vplyvní žurnalisti vyrovnávajú so zodpovednosťou, ktorá z charakteru ich práce vyplýva? Novinári Andrej Bán (Denník N), Zuzana Petková (Nadácia Zastavme korupciu) a Adam Valček (SME) budú hľadať odpovede na otázky, ktoré trápia našu aj európsku spoločnosť. Moderuje Peter Kravčák.

MAŤ alebo byť?
piatok 20. 9. 2019 / 18:30 / Nová synagóga / Vstup voľný

MIROSLAV MARCELLI, MIROSLAV KOCÚR
Významný slovenský filozof Miroslav Marcelli, autor eseje Myslenie v sieti – Potreba myslenia “vo veľkom” je dnes naliehavejšia než kedykoľvek predtým. Významný slovenský teológ Miroslav Kocúr, autor eseje Keď naivita vyhráva – Nie svet ohrozuje našu vieru. Naša pokrivená viera ohrozuje svet. Moderuje Juraj Čorba.

ČO NÁM DAL A VZAL 17. NOVEMBER?
sobota 21. 9. 2019 / 16:00  / Nadácia POLIS / Vstup voľný

Rekapitulácia našich ostatných troch desaťročí a dnešné výzvy. Morálny stav spoločnosti. Nemorálnosť politiky. Dnešná cirkev očami sociológov. Splní sa nám sen o slušnom a spravodlivom Slovensku? Súčasťou podujatia bude prezentácia knihy Mojich tridsať rokov a autogramiáda. Moderuje Juraj Bohyník, katolícky kňaz.
Hostia: Silvia Porubänová / Fedor Gál / Šimon Jeseňák / Jakub Pohle



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: www.zlf.sk