Vedenie obnoví mestské noviny pod rovnakým názvom, prvé číslo by malo vyjsť v decembri


Foto: Vedenie obnoví mestské noviny pod rovnakým názvom, prvé číslo by malo vyjsť v decembri Foto: zilina.sk

Radničné noviny mesta Žilina majú pomôcť v zlepšení informovanosti občanov, vedenie sa ich rozhodlo vydávať pod rovnakým názvom ako v minulosti. Periodikum sa počas éry primátora Igora Chomu stalo terčom kritiky pre neobjektivitu a názorové pasáže, ktoré anonymne očierňovali poslancov aj niektorých podnikateľov.

Informatívnu správu o príprave nových radničných novín predstavil na včerajšom zasadnutí MZ v Žiline Odbor tlačový a zahraničných vecí, podľa dôvodovej správy má byť ich koncept odlišný od kritizovaného predchodcu.

„Pre zlepšenie informovanosti sa v každom čísle vydania Radničných novín občania dočítajú o aktualitách, činnostiach a informáciach Mestského úradu v Žiline, o kultúrnom, športovom a spoločenskom dianí v meste ako aj realizovaných projektoch. Radničné noviny budú objektívnym a transparentným informačným zdrojom, ktoré budú svojim obyvateľom poskytovať čo najviac informácií bez akejkoľvek dominancie v oblasti politiky, inzercie a reklamy,“ uvádza dôvodová správa.

Ročne budú stáť približne 50-tisíc eur, mesto však ušetrí na inzercii v tlači


Radnica plánuje mesačnú periodicitu, prvý výtlačok by sme mohli mať v schránkach už v decembri. Náklad 40-tisíc kusov pokryje mesto Žilina a všetky jeho mestské časti, noviny budú farebné s celkovým počtom ôsmich strán.

Na tvorbe obsahu by sa mala podieľať redakčná rada, ktorej členmi budú zamestnanci Mestského úradu v Žiline, vedúci komisie kultúry cestovného ruchu a miestneho rozvoja a v pláne je aj zapojenie bližšie nešpecifikovaného regionálneho novinára. 

„Našou ambíciou je transparentne a podrobne informovať Žilinčanov o aktualitách v meste, o krokoch, ktoré podnikáme, podujatiach, ktoré pripravujeme. Mestské noviny sú okrem iného jedným z nástrojov, ako intenzívnejšie komunikovať a ako sa dostať s informáciami medzi ľudí, ktorí dnes nepracujú s internetom či so sociálnymi sieťami,“ doplnil žilinský primátor Peter Fiabáne. 

Celkové náklady na tlač a distribúciu sú v predpokladanej výške 51-tisíc eur ročne. V roku 2020 plánuje mesto realizovať prieskum na zistenie spätnej väzby k čitateľnosti Radničných novín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu