Mesto aj župu postihne výrazný výpadok príjmov, parlament schválil zvýšenie nezdaniteľnej čiastky


Foto: Mesto aj župu postihne výrazný výpadok príjmov, parlament schválil zvýšenie nezdaniteľnej čiastky Foto: ilustračné

Na dnešnom rokovaní Národnej rady Slovenskej republiky schválilo 122 zo 140 prítomných poslancov návrh z dielne predstaviteľov klubu Most-Híd na novelu zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov. Pomocou zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane dôjde k nárastu čistých príjmov zamestnancov.

Už od roku 2020 sa upraví nezdaniteľná časť základu dane na daňovníka na sumu zodpovedajúcu 21-násobku sumy platného životného minima. Dnes je tento parameter na úrovni 19,2 násobku. Výber daní z príjmov fyzických osôb tvorí najvýraznejšiu položku rozpočtov miest a žúp, s čím navrhovatelia podľa dôvodovej správy kalkulovali:

„Návrh novej výšky nezdaniteľnej časti sa zároveň snaží sledovať to, aby neprišlo k príliš negatívnemu dopadu na zníženie príjmov z dane z príjmu fyzických osôb, ktorá sa v súčasnosti celá prerozdeľuje samosprávam.“

Polepší si štát aj lepšie zarábajúci, sociálne slabým opatrenie nepomôže

Podľa odhadov kvantifikácie vplyvu opatrení zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane, ktorý vypracovala Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), si domácnosti polepšia v priemere o necelé štyri eurá mesačne.


Naproti tomu, samosprávnym krajom schválením opatrenia klesne príjem o odhadovaných 45 miliónov eur, mestá a obce stratia 104 miliónov eur. Ak by sme kalkulácie prepočítali hrubým pomerom k príjmom všetkých samosprávnych krajov, potom by mal Žilinský samosprávny kraj dostať o približne 5 miliónov eur menej do svojho rozpočtu.

Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť

Paradoxom je, že štát na zavedení opatrenia získa, najviac si prilepší vrstva s vyššími príjmami. „V členení podľa subjektov verejnej správy by navrhované opatrenie v roku 2020 znížilo príjmy samospráv o 149 mil. eur a naopak, zvýšilo príjmy štátneho rozpočtu o 13 mil. eur. Navrhované opatrenie by viedlo ku zvýšeniu disponibilných príjmov rodín priemerne o 0,4%. Rodiny by si polepšili v priemere o 3,8 eur mesačne,“ uviedla rada s tým, že najviac by si polepšili rodiny v siedmom až ôsmom príjmovom decile.

Pri rodinách s najnižšími príjmami bude efekt zvýšenia príjmov blízky nule, keďže ich príjem je tvorený prevažne nepracovnými príjmami (sociálnymi dávkami, dôchodkami) nepodliehajúcimi dani. Poslanci dnes zároveň schválili aj zníženie dane z príjmu pre právnické osoby s obratom do 100-tisíc eur na 15 percent z pôvodných 21.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu