V Gbeľanoch slávnostne udelili cenu vojvodu z Edinburghu aj desiatkám študentov zo Žilinského kraja


Foto: V Gbeľanoch slávnostne udelili cenu vojvodu z Edinburghu aj desiatkám študentov zo Žilinského kraja
Galéria: 18 fotiek
Foto: Bea Benikovská - dofe.sk

Viac ako 200 študentov dnes získalo významnú Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu v Gbeľanoch pri Žiline. Ceny im odovzdali zástupcovia Žilinského a Banskobystrického samosprávneho kraja Erika Jurinová a Ján Lunter, hokejové legendy Michal Handzuš a Richard Pavlikovský, ale aj podnikateľ Oto Kóňa. Zároveň odštartovala spolupráca týchto dvoch žúp s Národnou kanceláriou DofE na Slovensku.

Podujatie svojím vystúpením spríjemnila hudobníčka Zuzana Mikulcová a na pódiu sa nešetrilo inšpiratívnymi príhovormi. Hokejista Michal Handzuš sa podelil o svoj príbeh, v ktorom odkázal mladým, aby nikdy nepoľavili:

Hokej som miloval od malička a vždy som v ňom bol veľmi dobrý. Zvykol som si na to a prestal som na sebe pracovať. Keď som mal 12, nevybrali ma do výberu, kam som sa veľmi chcel dostať a bol som z toho veľmi sklamaný. Nakoniec som zamakal a do výberu sa dostal, ale táto udalosť sa mi vryla do pamäti. Odvtedy som na sebe už nikdy neprestal pracovať. Či som hral veľmi dobre, alebo zle, každý deň som našiel niečo, v čom som sa chcel zlepšiť. A to je to, čo chcem odkázať aj vám. Nikdy sa nezastavujte, vždy choďte ďalej,“ povedal vo svojom príhovore mladým ľuďom.

Riaditeľka Evanjelického gymnázia v Tisovci Miroslava Štefániková sa vo svojom príhovore vrátila v spomienkach na začiatky programu DofE na jej škole a poďakovala všetkým učiteľom, ktorí sa vo svojom voľnom čase venujú mladým ľuďom a ich rozvoju.

Absolventom sa prihovoril aj Šimon Šalata, ktorý si na ceremónii prebral bronzové ocenenie: „Sám som neveril že to zvládnem, ale ako vidíte, podarilo sa mi to. Týmto by som chcel odporučiť DofE všetkým, ktorí sa chcú prekonať a dokázať ostatným, ale hlavne sami sebe, že na to majú.“

Štartuje oficiálna spolupráca so Žilinským a Banskobystrickým samosprávnym krajom

Ceremónia v Gbeľanoch bola významná aj tým, že na nej podpisom memoranda odštartovala oficiálna spolupráca medzi Národnou kanceláriou DofE a Žilinským (ŽSK) a Banskobystrickým (BBSK) samosprávnym krajom.

„Je pre nás veľmi podstatné, že DofE vedie mladých k dobrovoľníctvu, keďže je to u nás dlhodobo zanedbávaná oblasť. Podpis memoranda o spolupráci je pre nás veľkou cťou,” povedala pri tejto príležitosti Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.


Ján Lunter, predseda BBSK, vyjadril potešenie, že program dáva mladým ľuďom možnosť vybrať si vlastné ciele, v ktorých sa chcú zlepšovať. „Tento program som si sám pre seba premenoval na “Aby sa nám deti nestratili”. Získavajú v ňom totiž odvahu prekonávať samých seba, zlepšovať sa a ísť za svojimi cieľmi, často aj do zahraničia. Prajem si, aby dosiahli všetko, po čom túžia, cestovali po svete a vzdelávali sa, ale prial by som si aj, aby sa vrátili domov, lebo ich tu potrebujeme,“ povedal predseda vo svojom príhovore.

Inšpiratívne príbehy absolventov DofE

Trénoval hokejbalistov a doviedol ich k víťazstvu na veľkých turnajoch

Osemnásťročný Šimon Šalata sa venuje hokejbalu už roky a sám prešiel všetkými hráčskymi kategóriami. „Viesť športový klub bolo mojím snom, uvažoval som o tom už dlho, ale až vďaka DofE som sa odvážil to naozaj vyskúšať. Dalo mi to neskutočne veľa. Bola to veľká zodpovednosť,” hovorí úspešný tréner mladých víťazov.

Zabudnite na počítač. Gymnazista vymyslel unikátnu spoločnenskú hru

Šestnásťročný Valentín Tišťan je vášnivým hráčom. Nie však hier počítačových, ale stolových.
„Stolové hry nie sú len o súperení a víťazstve, ale najmä o dobrodružstve, zábave a kontakte s inými ľuďmi,” hovorí študent Gymnázia sv. Andreja v Ružomberku.

Tohtoroční úspešní absolventi DofE sú z týchto škôl a organizácií:

Žilinský kraj:
Bilingválne gymnázium Milana Hodžu, Sučany
Cirkevná spojená škola, Dolný Kubín
Evanjelická spojená škola, Martin
Gymnázium Antona Bernoláka, Námestovo
Gymnázium bilingválne, Žilina
Gymnázium J. M. Hurbana, Čadca
Gymnázium P. O. Hviezdoslava, Dolný Kubín
Gymnázium sv. Andreja, Ružomberok
Gymnázium sv. Františka z Assisi, Žilina
Gymnázium V. P. Tótha, Martin
Gymnázium, Tvrdošín
Obchodná akadémia, Martin
Spojená škola - Gymnázium M. Galandu, Turčianske Teplice
Spojená škola, Nižná
Stredná zdravotnícka škola M. T. Schererovej, Ružomberok
Súkromná škola umeleckého priemyslu, Žilina
SYTEV
V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže
ZŠ s MŠ Rudolfa Dilonga, Trstená

Banskobystrický kraj:
Evanjelické gymnázium, Banská Bystrica
Evanjelické gymnázium, Tisovec
Gymnázium Andreja Kmeťa, Banská Štiavnica
Gymnázium Ivana Kraska, Rimavská Sobota
Gymnázium Jána Chalupku, Brezno
Katolícke gymnázium Štefana Moysesa, Banská Bystrica
Univerzita Mateja Bela, Banská Bystrica

Bratislavský a Trenčiansky kraj (hostia na stredoslovenskej ceremónii):
Detská organizácia FÉNIX, o.z.
Gymnázium, Považská Bystrica




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS DofE