Obrazovku Telka v meste odstráni prevádzkovateľ z Námestia Andreja Hlinku najneskôr v marci


Foto: Obrazovku Telka v meste odstráni prevádzkovateľ z Námestia Andreja Hlinku najneskôr v marci

Veľkoplošná obrazovka o rozmeroch 5,76 x 3,2 metra bude umiestnená na Námestí Andreja Hlinku v Žiline najneskôr do marca budúceho roku, rozhodli o tom v závere včerajšieho rokovania mestského zastupiteľstva poslanci. Návrh na ukončenie nájmu projektu Telka v meste predložila skupina poslancov na čele s Martinom Kapitulíkom.

Telka v meste funguje v Žiline od mája 2011, radnica prenajala prevádzkovateľovi stĺporadie pri Parku SNP pre umiestnenie zariadenia za symbolickú sumu. Ako protihodnotu získala možnosť prezentovať vlastný mediálny obsah po dobu približne 60 percent zapnutia obrazovky.

Dôvodom, pre ktorý žiadali navrhovatelia odstránenie, je vizuálny smog. Podľa ich slov sa preferencie a nároky obyvateľov na vzhľad verejného priestranstva od osadenia zmenili a projekt je v rozpore s trendom znižovania audio-vizuálneho smogu vo verejnom priestore:

„V roku 2011 mohol byť projekt „Telky v meste“ vnímaný ako prínos a „nóvum“, ktoré spestrilo kultúrny a športový život na Hlinkovom námestí, čo nikto nespochybňuje. Dnes však už tento projekt nespĺňa základné požiadavky súčasnej doby, a to ani po technickej, ani po vizuálnej stránke. V súčasnosti sa kladie veľký dôraz najmä na čistotu verejného priestoru bez zbytočného audio-vizuálneho smogu. Nielen svetové a európske metropoly, ale už aj mnohé slovenské mestá, sa aktívne zapájajú do eliminácie audio-vizuálneho smogu vo verejnom priestore. Okrem regulácie reklamy vo verejnom priestore sa aktívne a iniciatívne podieľajú aj na jej odstraňovaní. S týmto trendom, ku ktorému sa dlhodobo hlási aj Mesto Žilina, je projekt „Telky v meste“ v príkrom rozpore.“


Obrazovka sa nachádza priamo v centre mesta na jednom z dvoch hlavných námestí, cez ktoré vstupujú do historickej časti aj návštevníci smerom od železničnej stanice. Počas leta ponúkal projekt letné kino a takisto tu bolo možné sledovať aj prenosy niektorých športových podujatí. 

Pôvodný návrh s trojmesačnou výpovednou lehotou doplnil poslanec Marek Richter pozmeňovacím návrhom, v ktorom rozšíril možnosti ukončenia prevádzky o skončenie dohodou. Udiať by sa tak malo najneskôr do šiestich mesiacov od schválenia návrhu, v opačnom prípade dá mesto prevádzkovateľovi výpoveď tak, ako spresňuje pôvodný návrh.

Obrazovka by tak z Námestia Andreja Hlinku mala zmiznúť v marci. Len neďaleko od nej sa nachádza podobná audiovizuálna plocha, umiestnená na budove obchodného centra. Poslanci na rokovaní naznačili, že by sa mohli do budúcna zaoberať obmedzením aj tejto a ďalších reklamných obrazoviek, ktoré v centre produkujú audiovizuálny smog.  

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu