AKTUÁLNE: V Žiline obmedzia prevádzku hazardných hier v blízkosti škôl aj počas sviatkov


Foto: AKTUÁLNE: V Žiline obmedzia prevádzku hazardných hier v blízkosti škôl aj počas sviatkov Foto: ilustračné - pixabay

Na dnešnom 9. zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline schválili poslanci aj nové Všeobecne záväzné nariadenie o hazardných hrách na území mesta Žilina, ktorým upravujú pravidlá pre vznik nových prevádzok s hazardnými hrami v blízkosti určitých objektov s výskytom mladistvých osôb.

Cieľom opatrenia, za ktoré hlasovalo 28 prítomných poslancov, je znížiť dostupnosť hier pre rizikovú skupinu obyvateľstva do 18 rokov: „Práve táto skupina obyvateľstva sa vo všeobecnosti považuje, z pohľadu hazardných hier, za najľahšie ovplyvniteľnú skupinou obyvateľstva, ktorej treba venovať zvýšenú pozornosť a ochranu,“ uvádza dôvodová správa.

Po novom nebude môcť prevádzka s hazardnými hrami vzniknúť vo vzdialenosti do 200 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb pre deti a mládež, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí a ubytovne mládeže.

Žiadatelia o nové licencie budú musieť predkladať aj vyjadrenie mesta k dodržaniu tejto vzdialenosti. Prevádzky, ktoré dnes nespĺňajú podmienky nového VZN, budú môcť dokončiť prevádzkovanie do skončenia platnej licencie. Následne však budú posudzovaní podľa dnes schváleného nariadenia.

Počas dvanástich sviatkov nebudú poskytovať možnosť hrať, kasína s rovnakým otváracím časom ako herne

Zároveň poslanci zakázali uznesením aj prevádzku stolových hier v kasínach a výherných automatov v herniach počas dvanástich sviatkov. Hráčom, ktorí sa budú chcieť zabaviť takouto formou zostáva jedine pohľadať kvalitné online casino a zahrať si stolové hry alebo sloty cez internet. V roku 2020 sa na území mesta Žilina zakáže prevádzkovanie hazardných hier v dňoch:


1. január 2020
6. január 2020
13. apríl 2020
1. máj 2020
8. máj 2020
5. júl 2020
29. august 2020
1. september 2020
15. september 2020
1. november 2020
17. november 2020
26. december 2020

Ročný príjem z odvodov z prevádzkovania hazardných hier predstavuje približne 573-tisíc eur, výpadok počas 12 zakázaných dní by mal predstavovať niekoľko desiatok tisíc eur. Zákaz počas týchto dní znamená, že v prevádzkach nebude možné prevádzkovať hazardné hry, samotné prevádzky ale môžu byť otvorené. 

Za návrh hlasovali dve tretiny prítomných poslancov. Posledným schváleným návrhom v tejto oblasti obmedzilo mestské zastupiteľstvo aj prevádzkový čas v kasínach, po novom budú pre ne platiť rovnaké pravidlá ako pre herne.

Čas prevádzky v kasínach a herňách tak bude v dňoch pondelok až nedeľa v časovom rozmedzí od 10.00 hod do 03.00 hod nasledujúceho dňa.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu