Zhromaždenie Žilina Za slušné Slovensko v piatok začne o 18:30 hod., vystúpi aj otec Jána Kuciaka


Foto: Zhromaždenie Žilina Za slušné Slovensko v piatok začne o 18:30 hod., vystúpi aj otec Jána Kuciaka Foto: Žilina Za slušné Slovensko

Organizátori piatkového zhromaždenia Za slušné Slovensko v Žiline informovali o časovom posune začiatku konania o 30 minút na 18:30 hod. Zhromaždenie sa koná na Námestí Andreja Hlinku, medzi rečníkmi bude aj Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka.  

Plánovaní rečníci na piatkové zhromaždenie 
Andrej Bán (novinár)
Peter Zajac (novinár)
Miroslav Kocúr (teológ)
Peter Juščák (predseda obce spisovateľov Slovenska)
Marek Kuchter (organizátor klimatického štrajku Fridays for Future days v Žiline)
Zuzana Homolová a Miloš Železnák (hudobníci)
Michaela Pastorková (moderátorka)
Jozef Kuciak (otec Jána Kuciaka) 


Pozvánka organizátorov zhromaždenia Za slušné Slovensko v Žiline

Nezabudneme. Pokračujeme 

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prešlo viac ako 18 mesiacov. Počas vyšetrovania tejto dvojitej vraždy sa odhalilo mnoho ďalších hrozných vecí: prepojenia a vplyv Mariána Kočnera na politikov a predstaviteľov štátnych orgánov, použitie vládneho špeciálu na únos vietnamského občana, Tibor Gašpar sa odhalil ako nedôveryhodný policajný prezident a Mária Trošková s Viliamom Jasaňom ako spojka medzi úradom vlády a talianskou mafiou.

Obraciame sa na občiansku verejnosť a budeme radi ak sa pripojíte v našom meste k zhromaždeniu Za slušné Slovensko. Sme si vedomí, že panujú obavy typu: “že to nemá šmrnc”, “že príde málo ľudí”, “že neprídu rečníci”, „že to nemá zmysel“. Mnohé obavy zdieľame aj my organizátori. Bez ohľadu na výsledok však cítime, že zvolanie zhromaždenia je správne a potrebné. 

Na začiatku nebolo žiadne slušné Slovensko, odznaky, vyhlásenia či tlačové konferencie. Na začiatku sme všetci vedeli, že niečo je zle a tiež sme vedeli, že s tým niečo musíme spraviť. My, občania, nie politici, sme sa dožadovali zmeny. Desaťtisíce ľudí stálo na námestiach po celom Slovensku, v daždi aj v mraze. A niečo sa zmenilo, dokonca sa toho zmenilo veľa.


Nezabúdajme, že vďaka tlaku občianskej spoločnosti odstúpili vrcholní predstavitelia vlády alebo prezident policajného zboru. Dnes prebiehajú vyšetrovania a procesy, ktoré by boli pred rokom a pol vysoko nepravdepodobné. Dnes vieme, že ako občania máme moc, vieme sa mobilizovať, sledujeme a kontrolujeme našich politikov. Predstavitelia štátu boli navyknutí, že oni vládnu nám a ak vyhrajú voľby, môžu čokoľvek. Je to však presne naopak – oni slúžia nám a nie my im. Na to nesmieme nikdy zabudnúť.

Naša prvá požiadavka- vyšetrenie vraždy - sa vďaka odvážnej a dôkladnej práci vyšetrovateľov a prokurátorov napĺňa. Pozorne ju naďalej sledujeme. Druhá požiadavka – nová a dôveryhodná vláda – získava na dôležitosti každou ďalšou odhalenou kauzou, ako aj prichádzajúcimi voľbami. Nechceme vládu pokračujúcu v rovnakých šľapajách predochodov, nechceme vládu založenú na mediálnej bubline kryjúcej neschopnosť a nekompetentnosť, a nechceme tiež vládu pokrytcov, ktorí jedno hovoria a iné vykonávajú. Chceme vládu, ktorá je založená na demokratických princípoch a nemá prepojenia na organizovaný zločin. Vládu, ktorá dokáže obnoviť dôveru ľudí v štátne inštitúcie. 

Spájame sa aj s inými organizáciami naprieč občianskym sektorom: so sestričkami, vedcami, učiteľmi, umelcami, študentmi, klimatickými aktivistami a ďalšími. Stojíme pri sebe a navzájom sa podporujeme. Všetkým nám ide o to isté. O spravodlivosť pred zákonom pre všetkých bez rozdielu. O slušnú a fungujúcu krajinu, kde organizovaný zločin nemá vplyv na politikov. Chceme vyjadriť podporu všetkým poctivým policajtom a prokurátorom. Bez nich by nebolo možné, aby vyšetrovanie nezávisle napredovalo. Stojme pri nich, lebo vieme, pod akým obrovským politickým aj celospoločenským tlakom sú. Rovnako ako novinári, ktorí aj naďalej odkrývajú pravdu, napriek lustráciám, vyhrážkam a neúcte od predstaviteľov štátu.

Tak ako sme v marci 2018 prekonávali strach, teraz prekonávame aj obavy a pesimizmus. Myslíme pri tom na rodiny Kuciakovcov a Kušnírovcov, ktoré si vytrpeli nesmiernu bolesť. Nenecháme ich v tom samých. Nezabúdajme na to, čím to začalo a prečo to robíme. Veríme, že je dôležité sa opätovne sa postaviť Za slušné Slovensko, či už v našom meste na námestí, v inej krajine, vo svojej rodine, medzi blízkymi alebo kamarátmi a vždy vtedy keď je to potrebné. My všetci môžeme okolo seba vybudovať kus lepšieho, spravodlivejšieho – slušnejšieho Slovenska.  

Príďme spoločne ukázať, že na odkaz Jána a Martiny nezabúdame.

Poďme sa znovu spoločne po lete postaviť za slušné a spravodlivé Slovensko.

My všetci sme tí, na ktorých sme čakali.

Okrem Žiliny sa k zhromaždenia pripoja aj ďalšie mestá:  Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Prešov, Prievidza, Bánovce nad Bebravou, Banská Štiavnica, Bardejov, Čadca, Kežmarok, Levice, Brno, Melbourne. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Žilina Za slušné Slovensko