Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline dostane v najbližších týždňoch cez 500 nových postelí


Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline dostane v najbližších týždňoch cez 500 nových postelí Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na oddelenie pediatrie, oftalmológie a otorinolaryngológie dorazili prvé nové detské postieľky spolu s matracmi a infúznymi stojanmi. Vďaka centrálnemu verejnému obstarávaniu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky sa tak detskí i dospelí pacienti žilinskej nemocnice dočkajú v priebehu najbližších týždňov postupne 513 nových lôžok, matracov a príslušenstva.

„Na nové postele sme čakali o niečo dlhšie, na viacerých oddeleniach ich potrebujeme ako soľ, takže sme radi, že prvá menšia dodávka je už u nás a výrazne zlepší podmienky pre našich pacientov a zdravotníkov,“ uviedol generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Igor Stalmašek. 

Vymenia viac takmer tri štvrtiny všetkých lôžok

K 11 detským postieľkam pribudne čoskoro zvyšná väčšia časť – ďalších 502 lôžok. Podľa generálneho riaditeľa FNsP ZA ide o najrozsiahlejšiu obnovu lôžkového fondu v histórii nemocnice.

„Z celkového počtu takmer 800 lôžok kompletne vymeníme takmer tri štvrtiny z nich. Moderné postele nielenže zlepšia liečbu, komfort pre pacienta a prispejú k zvýšeniu kvality prostredia, no zároveň budú mať veľký vplyv na prácu našich zdravotníkov,“ zdôraznil I. Stalmašek s tým, že ide predovšetkým o manipuláciu s lôžkom, jeho nastavenie a tiež jednoduchší prístup a ošetrovanie.

Ako prvé dorazili do nemocnice v Žiline detské postieľky. Zdroj: FNsP Žilina

Nové postele sú rozdelené do viacerých typov podľa toho, pre ktoré oddelenia a pacientov budú určené. Ako priblížil vedúci hospodársko-technického odboru žilinskej nemocnice Eduard Dorčík, všetky sú polohovateľné a vybavené kvalitnými matracmi s možnosťou prania a sterilizácie obalov.


„Najmenšie detské postieľky disponujú bezpečnostnými bočnicami, ktoré nie je možné samovoľne spustiť. V rámci dospelých lôžok budú zase samozrejmosťou antidekubitné matrace. Okrem štandardných postelí očakávame aj resuscitačné lôžka a resuscitačné lôžka špecificky upravené pre oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny a chirurgiu v rámci unikátnych výkonov HIPEC,“ priblížil E. Dorčík.

Najviac postelí obmenia na internom oddelení

 

Podľa generálneho riaditeľa žilinskej nemocnice najviac postelí vymenia na oddelení vnútorného lekárstva. „Na internom pôjde až o 133 nových lôžok, čo predstavuje celý lôžkový fond, ktorý tu máme k dispozícii. Všetky štandardné lôžka vymeníme aj na psychiatrii. V ostatných oddeleniach nahradíme nové postele rovnako v desiatkach kusov podľa potreby tak, aby sme dostali preč všetky staré kusy,“ vysvetlil I. Stalmašek.

Modernizácia lôžok je ďalším krokom v procese komplexnej zmeny žilinskej nemocnice. „Popri mnohých rekonštrukciách, opravách a nových prístrojoch je výmena postelí nesmierne výraznou pomocou. Aj samotné prostredie, v ktorom sa pacient pohybuje, leží a trávi čas, dokáže liečiť, prospieva k zlepšeniu celkového stavu a zvyšuje kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Verím, že do konca roka k nám prídu postupne všetky postele a pacienti i zdravotníci pocítia zmenu aj v tejto oblasti,“ uzavrel generálny riaditeľ.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina