Ku Klimaštrajku za budúcnosť nás všetkých sa pripojíme v piatok aj v Žiline


Foto: Ku Klimaštrajku za budúcnosť nás všetkých sa pripojíme v piatok aj v Žiline Foto: Fridays for Future Žilina

Aj Žilina bude jedným z mnohých miest po celom svete, kde prebehne 20. septembra 2019 klimatický štrajk s cieľom poukázať na hrozby klimatickej a enviromantálnej krízy.

Pre znečistené ovzdušie dochádza v Žiline ročne k viac ako tristo predčasným úmrtiam, upozornili na to experti Centra pre trvaloudržateľné alternatívy - CEPTA. 

„Situácia je minimálne rovnako alarmujúca aj z globálneho pohľadu. Podľa rôznych vedeckých štúdií dôjde k vyčerpaniu uhlíkového budgetu, teda rezervy CO2, ktorú ešte môžeme vypustiť do atmosféry bez toho, aby sa zem neprehriala nad únosnú hranicu, už v nadchádzajúcich jednom až dvoch desaťročiach. Nesmieme však vešať hlavu. Klimatický rozvrat, lokálne znečistenie ovzdušia a ohrozenie aj nás samotných vieme pri rýchlom konaní v najbližšom desaťročí zvrátiť, respektíve eliminovať tie najhoršie dopady,“ pozývajú organizátori.

Hnutie Fridays for Future Žilina adresovalo pred časom otvorený list mestu Žilina, v ktorom sa pýtali na klimatické a enviromentálne aspekty fungovania mesta. Medzi najväčšie subjekty z hľadiska znečisťovania patria Žilinská teplárenská, a. s., Dolvap, s.r.o., či doprava a lokálne kúreniská. 

Protesty poukazujú na potrebu začať klimatický stav riešiť, a to okamžite: „Je o dve minúty dvanásť. No na Slovensku máme zvyk protestovať až po tom, ako sa katastrofa udeje. Dnes však máme šancu povedať stop, vyžadovať zakročenie už dnes, možno ešte načas. Situáciu vieme ovplyvniť ak budú ulice plné ľudí. Citlivosť ľudí na klimatické a enviromentálne problémy ukázali už európske voľby, kde uspeli strany s enviromentálnym programom, teraz musí nastať aktivizácia na tieto témy aj v našich mestách a v štátnej politike. To sa podarí len ak vyjdeme do ulíc všetci a zdvihneme varovný prst, rovnako ako sme to už urobili pri iných príležitositiach.“ 


 

Klimaštrajk v Žiline sa uskutoční v piatok medzi 11:00 - 12:00 na Mariánskom námestí v Žiline. V ten istý deň sa uskutoční na Námestí Andreja Hlinku zhromaždenie Za slušné Slovensko o 18:00 hod.

 


Miesto: Mariánske námestie, Žilina
Dátum: 20.09.2019 - 11:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu