Program Považské múzeum v Žiline - OKTÓBER 2019


Foto: Program Považské múzeum v Žiline - OKTÓBER 2019

V mesiaci október čaká návštevníkov v inštitúciach Považského múzea v Žiline bohatý program. Už 20. októbra prebehne Budatínsky rínok, tradičné podujatie v areáli Budatínskeho hradu, na ktorom sa predstavia farmári, remeselníci a študenti stredných škôl Žilinského samosprávneho kraja. Návštevníkov čaká bohatý program na javisku, sprievodný program v parku aj zážitková prehliadka v hrade.

Počas podujatia budú po prvýkrát pre širokú verejnosť sprístupnené aj zrekonštruované priestory v hrade a otvorená archeologická expozície „Pred hradbami, za hradbami“. Prítomní sa môžu tešiť na program a tvorivé dielne priamo v nových priestoroch.

O 5 dní neskôr je v Sobášnom paláci v Bytči pripravené interaktívne rozprávanie Roľníkov rok, ktoré sa bude venovať spôsobu hospodárenia na gazdovstvách v minulosti a vzťahu človeka k pôde.

Žiaci sa dozvedia, ako prebiehal rok roľníka od začiatku poľnohospodárskych prác až po zber úrody, aké na jednej strane primitívne a na druhej vynaliezavé a praktické  náradie ľudia používali a čo všetko pestovali. Prednáška tiež priblíži spôsob uskladnenia úrody a aké zvyky a poverové úkony sa praktizovali na jej zabezpečenie.

Celý program nájdete nižšie




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu