Do Žiliny pozvali adminov Zomri. Aký bude festival Žilina žije 2019?


Foto: Do Žiliny pozvali adminov Zomri. Aký bude festival Žilina žije 2019? Foto: Michal Bros

V piatok 27. septembra 2019 bude už po štvrtýkrát žiť mesto multižánrovým klubovým festivalom Žilina žije. Na rôznych miestach sú opäť pripravené koncerty, umenie, diskusie, prednášky či streetfood.

Pred konaním nám samotní organizátori Žiline žije 2019 Lukáš Turiak a Michal Michalek vysvetlili, čo prinesie festival návštevníkom aj samotnému mestu, aké pripravili na tento rok novinky, čím si prešli od prvého ročníka a aj to, prečo pozvali na diskusiu administrátorov satirickej stránky ZOMRI. 

Blíži sa už švrtý ročník festivalu, ktorý výrazne narástol. Keď ho porovnáte s prvým, v čom sa zmenil a čo si zachoval od začiatku?

Lukáš: Zachovali sme si koncept, v rámci ktorého sa návštevníci presúvajú z klubu do klubu. Prvý ročník bol organizačne čistý punk. :D Vystupovali iba mladé žilinské kapely. Keďže sám som vtedy v jednej z nich hral a navzájom sme sa poznali, tak som ich oslovil, či nezahrajú na festivale bez nároku na honorár s tým, že ak sa ľudia chytia, vyzbierané vstupné si rozdelíme.

Ľudia sa chytili a keď som vyplatil všetky náklady, každá kapela dostala po 50 eur. Dnes mi to príde neuveriteľné. Každým rokom rozširujeme najmä sprievodný program, pridal sa streetfodový festival FIGA, s ktorým spolupracujeme.

Dôležitým faktorom je Mišo, ktorý festival robí spolu so mnou druhý rok. Na druhom ročníku vystupoval so svojou kapelou Swan Bride. Po koncerte za mnou prišiel a povedal, že chce ísť do festivalu so mnou, lebo sa mu tá myšlienka páči. Veľká vďaka patrí jemu, pretože až keď sme spojili sily, začalo všetko naberať úplne iné kontúry. 

Žilina žije je multižánrový klubový festival, koncerty a akcie prebiehajú naraz na viacerých miestach. Aké mám možnosti, ak chcem vidieť väčšinu festivalu, prípadne len časť? 

Michal: Program je usporiadaný tak, aby sa ľudia po skončení koncertu stíhali presunúť do druhého klubu na začiatok ďalšieho. Takýmto spôsobom napríklad stihnú Billy Barman v Divadle a hneď potom Paru v Smere.

Samozrejme, niektoré koncerty a sprievodný program sa prekrývajú, aby mali diváci na výber v rovnakom čase viacero alternatív ako sa zabaviť. Všetko je prehľadne rozvrhnuté v programe a mapke na našom webe a Facebooku. 

Tento rok ste zakomponovali prehliadky v Považskej galérii umenia, Rosenfeldovom paláci a absolvovať bude možné aj prehliadky Burianovej veže. Všetko bezplatne, rovnako ako workshopy v Emocia gallery & caffe či JamSession v Music Clube 12 opíc. Prečo takéto, možno pre niekoho netradičné, spojenie sprievodných akcií s hudobnou časťou festivalu?

Lukáš: Chceme do najväčšej možnej miery využiť potenciál, ktoré ulice nášho mesta majú. Žilina je krásna, plná pamiatok, klubov a kaviarní, do ktorých sa oplatí zájsť.

Veľká vďaka patrí majiteľom a prevádzkarom jednotlivých klubov, ktorí pochopili myšlienku festivalu a zapojili sa. Skvelý je tiež prístup kultúrneho oddelenia mesta, vďaka ktorému sa môžu uskutočniť napríklad prehliadky Burianovej veže a Rosenfeldovho paláca.  

Michal: Po celý čas sa pohrávame s myšlienkou integrácie čo najväčšej časti mestských zákutí a pamiatok Žiliny. Mesto na to potenciál má a do budúcnosti máme v pláne ho využiť do najväčšej možnej miery. Ale to už samozrejme predbieham.  


Súbežne so Žilina žije bude opäť prebiehať na Námestí Andreja Hlinku FIGA - žilinský streetfood fest, čo všetko sa bude dať ochutnať tento rok? 

Michal: Streetfoodové festivaly sú dnes naozajstný fenomén a sme veľmi radi, že môžeme byť jeho súčasťou. Chalani z FIGY robia skvelú robotu a už pri predošlom ročníku bol záujem ľudí naozaj obrovský. Na to sme samozrejme tento rok reflektovali vyšším počtom stánkov a väčšou kvalitou služieb.

Návštevníci budú môcť ochutnať  najrozličnejšiu svetovú kuchyňu, poctivé burgre ale aj netradičné spojenia slovenskej a medzinárodnej gastronómie.  Na taký Hot Dog v trdelníku sa teším už teraz :) Samozrejme nebudú chýbať pivo, víno, či káva. Tento rok máme pripravené aj jedno námorné prekvapenie priamo od kapitána.

Pozvali ste na diskusiu administrátorov satirickej a kontroverznej stránky Zomri, prečo a prečo by ju mal návštevník vidieť?

Lukáš: Zomri je fenomén, ktorý zmenil slovenský internet a často priamo alebo nepriamo zasahuje do spoločenského diania. Ich humor sa mnohým môže zdať cez čiaru, s ich názormi niekto nemusí súhlasiť, ale presne na to sú diskusie. Aby sa o témach, ktoré hýbu spoločnosťou, diskutovalo.

Keď sme účasť adminov Zomri ohlásili, niektoré reakcie od ľudí neboli pekné. Akceptujeme však, že každý má právo na svoj názor. Bohužiaľ, v dnešnej dobe si mnohí ľudia myslia, že osobný názor na úrovni konšpirácie má rovnakú váhu ako vedecky podložený fakt. Náš festival sa hlási k hodnotám otvorenosti, ľudskosti a tolerancie. Dvere má otvorený každý.

Na ktoré časti Žilina Žije sa vy ako organizátori najviac tešíte? 

Lukáš: Uf, to je ťažká otázka. Ako organizátori si program ako taký asi príliš neužijeme, práce v zákulisí bude pre nás dosť. Ale budem sa poctivo snažiť postíhať ich čo najviac. :)

Michal: Ta chvíľa niekedy nad ránom, keď už budeme vidieť, že festival prebehol v poriadku a návštevníci sú spokojní a užívajú si to spolu s účinkujúcimi.   

Lístky sú v predaji na predpredaj.sk


Zdroj: Michal Bros


Miesto: Žilina
Dátum: 27.09.2019 - 11:00    28.09.2019 - 01:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: PR Žilina žije