Žilinský literárny festival predstaví exkluzívnych hostí, divadlo, ale aj súťaž v SLAM POETRY


Foto: Žilinský literárny festival predstaví exkluzívnych hostí, divadlo, ale aj súťaž v SLAM POETRY

Literárna fiesta. Aj tak by sme mohli nazvať 4-dňové stretnutie ľudí z literárnych svetov, ktoré odštartuje vo štvrtok 19. septembra v Novej Synagóge a Nadácii POLIS. Už 16-ty rok chceme mať spolu s vami radosť z literatúry a radosť z poznania. Program tohtoročného festivalu je bohatý, posúďte sami:

Divadelná hra Americký cisár po prvý krát v Žiline

Festival otvára vo štvrtok 19. septembra najlepšia inscenácia sezóny (Dosky 2018), Americký cisár, v podaní Štúdia 12 a Divadla Pôtoň. Návštevníci festivalu budú mať zároveň jedinečnú príležitosťou stretnúť sa priamo s autorom knihy Americký cisár - Martinom Pollackom, režisérom Martinom Šulíkom a Michalom Ditte a spoznať ich motívy a inšpirácie jedného z najvplyvnejších rakúskych spisovateľov súčasnosti.

Debaty nielen o literatúre

Popri rozhovoroch o písaní či prekladateľstve prebehnú aj debaty s novinármi na horúce spoločenské témy. Novinári budú hľadať odpovede na otázky, ktoré trápia našu aj európsku spoločnosť.  Podrobný program debát nájdete na www.zlf.sk.
SLAM POETRY – básnický free style naživo
Milovníci tohto žánra sa môžu tešiť na piatkové stretnutie moderných básnikov. 20. septembra si zmerajú v sily Martin Jochym, Mara, Miško Krakovský, Straka a Honza Dibitanzl a o víťazoch rozhodne publikum!  Túto zábavu si rozhodne nenechajte ujsť.

Malý knižný trh, ktorý vôbec nebude malý

V sobotu 21. septembra sa stretne na jednom mieste viac ako 20 vydavateľov, aby Vám predstavili to najlepšie z aktuálnej literárnej produkcie. Podujatie je známe skvelou atmosférou, dobrým jedlom a bohatým programom pre deti. Tento rok, okrem iného, venujeme špeciálny seminár aj tomu, ako vybrať vhodnú knihu pre deti a ako v nich podporovať lásku k literatúre. Na svoje si prídu aj malí výtvarníci, pre ktorých sú pripravené workshopy s renomovanými ilustrátormi.

Kam s deťmi v septembri? Určite na Žilinský literárny festival!

Ak máte doma malých výtvarníkov, rozhodne s nimi navštívte workshopy s profesionálnymi ilustrátormi. Do Žiliny zavíta poľský ilustrátor Piotr Socha (knihy Stromy a Včely) a spoločne s deťmi bude kresliť najväčší strom na svete! Deti sa spoločne s tvorcami časopisu Slniečko budú učiť, ako sa tvorí komiks. No a všetkých spoločne zabaví skvelý Braňo Jobus, autor veľkého množstva kníh, z ktorých tá úplne posledná sa volá Zberný dvor.


Nezmeškajte jedinečný seminár o detskom čítaní

Ak sa v záplave detských kníh strácate a chceli by ste vedieť ako vybrať dobrú detskú knihu, nenechajte si ujsť seminár s obľúbenými literárnymi blogerkami a odborníčkami na čítanie deťom. Alžbeta Uríková (Malý pampúch) sa s vami podelí o pár tipov, ako vybrať detskú knihu. Viktória Marcinová (Čítajme si spolu) vám poradí, ako viesť deti k čítaniu už od útleho veku a Ľudmila Hrdináková vám vysvetlí, ako veľmi ovplyvňujú rozprávky a príbehy detskú dušu.

Ako vydať úspešnú knihu?

Štyria známi blogeri a publicisti, ktorí sa po úspechu na sociálnych  sieťach pustili do neľahkej úlohy - napísať a vydať úspešnú knihu sa s vami podelia o svoje skúsenosti. A možno vás inšpirujú aj k prvým vážnym literárnym počinom… 
O tom, ako sa píšu dobrodružné knihy sa dozviete z rozhovorov s autormi ako Vojtěch Matocha (Prašina) či Michal Hvorecký (Tahiti). Na festivale privítame aj víťazov najprestížnejšej slovenskej literárnej súťaže Anasoft litera 2019.
Edith Piaf v Nadácii POLIS

Spoluorganizátorom festivalu je aj Nadácia POLIS, v ktorej v tomto ročníku nájdete niekoľko pozoruhodných podujatí:
•    Divadelná hra s piesňami zachytávajúca okamihy zo života slávnej Edith Piaf
•    Diskusiu so vzácnymi hosťami k stále aktuálnej téme 17. novembra
•    Diskusiu o diele a literárnom odkaze P. O. Hviezdoslava
•    Rozhovor s profesorom Jánom Kollerom o jeho novej knihe CHIRURG MEDZI ĽUĎMI

Futbalový zápas, koncert aj cesta autobusom

Na tohtoročnom festivale môžete zažiť aj originálny krst knihy – bláznivý FIFA turnaj na Xboxe pri príležitosti vydania knihy Sama Marca: Futbal – pravdivá história. Sily v tomto zápase si zmerajú Samo Marec, Rado Ondrejička, Bene a Roland Kánik.

Sobotňajší večer oživí koncert MODRÉ HORY AKUSTIK. Bene, Lyrik, Roland Kánik a ich hostia Michal Šelep (basa) a Ľuboš “Ežo” Ambrozai (bicie) si hranie v tejto zostave natoľko obľúbili, že sa rozhodli to nenechať iba na jeden koncert na Pohode.
Žilinský literárny festival už tradične zakončí v nedeľu 22. Septembra originálny Výlet historickým autobusom po technických pamiatkach mesta Žilina.

A to rozhodne nie je všetko! Navštívte www.zlf.sk alebo rovno príďte na Žilinský literárny festival, štartujeme vo štvrtok 19. septembra v Novej Synagóge a Nadácii POLIS!

Miesto: Žilina
Dátum: 19.09.2019 - 17:50    22.09.2019 - 23:30



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Žilinský literárny festival